W Internecie, sklepach czy na rynku znaleźć możemy ozdobne słoiki o różnych kształtach i pojemnościach. Wystarczy umieścić w nich uprzednio przygotowane przetwory. Aby słoik stał się bardziej oryginalny możemy przykleić na niego specjalnie przez nas zrobioną etykietę z opisem produktu i datą produkcji. Warto też przyozdobić kolorowym papierem i sznurkami. Tak przygotowane przetwory, będą cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko obdarowanego.
Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na powidła przygotowane inaczej, bo z dodatkiem kakao.
Składniki:
4 kg śliwek węgierek
4 szklanki cukru
3 szklanki kakao
2 opakowania cukry waniliowego
Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwamy pestki. Następnie przy pomocy blendera rozdrabniamy owoce na gładką postać. Masę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy przez około dwie godziny często mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Następnie dodajemy cukier, kakao i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy przez kolejne 15 min. Tak przygotowane powidła umieszczamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dniem. Smacznego!
el
Fot. K. Sierszeńska