StoryEditor

Przetwory na prezent? Czemu nie!

Przełom sierpnia-września to czas kiedy w domach przygotowujemy przetwory na zimę.  W ogrodzie królują brzoskwinie, wiśnie, jeżyny. Zaczynają pojawiać się śliwki, jabłka, oraz gruszki. Warto wykorzystać ten fakt i pomyśleć o prezentach na Święta Bożego Narodzenia. W prosty sposób bowiem zaopatrzyć się można w eleganckie i oryginalne prezenty dla rodziny i znajomych, za niewielką cenę.  Jak to zrobić?
20.08.2015., 13:08h

W Internecie, sklepach czy na rynku znaleźć możemy ozdobne słoiki o różnych kształtach i pojemnościach. Wystarczy umieścić w nich uprzednio przygotowane przetwory. Aby słoik stał się bardziej oryginalny możemy przykleić na niego specjalnie przez nas zrobioną etykietę z opisem produktu i datą produkcji. Warto też przyozdobić kolorowym papierem i sznurkami. Tak przygotowane przetwory, będą cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko obdarowanego. 

Poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na powidła przygotowane inaczej, bo z dodatkiem kakao.

Składniki:
4 kg śliwek węgierek
4 szklanki cukru
3 szklanki kakao
2 opakowania cukry waniliowego

Przygotowanie:
Z umytych śliwek usuwamy pestki. Następnie przy pomocy blendera rozdrabniamy owoce na gładką postać. Masę śliwkową przekładamy do garnka i gotujemy przez około dwie godziny często mieszając, aby zapobiec przypaleniu.  Następnie dodajemy cukier, kakao i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy przez kolejne 15 min.  Tak przygotowane powidła umieszczamy w wyparzone słoiki, zakręcamy i stawiamy do góry dniem. Smacznego!
el

Fot. K. Sierszeńska

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 00:05