StoryEditor

Pyszne pasztety

Fakt, że przepisów na pasztety jest nieskończenie dużo, świadczy o ogromnej jego popularności w naszych domach.
29.01.2015., 15:01h

W najnowszym numerze "top agrar Polska" w dziale "Dom i Rodzina" znajdują się niezwykłe pomysły na pasztety. Dla mniejszych miłośników mięs, znalazł się nawet pasztet warzywny. Tutaj pomysł na pasztet domowy:

SKŁADNIKI:
ok. 1 kg tłustej łopatki bez kości,
0,5 kg pręgi wołowej (goleń) lub jelenia
15 dag wątróbki z kurczaka lub wieprzowej,
2 duże gruszki,
2 łyżki miodu,
4–5 szalotek,
2 czerwone cebule,
4 jajka,
3 kromki bułki paryskiej.

PRZYPRAWY:
6–8 ziaren ziela angielskiego,
1–2 gałązki świeżego rozmarynu,
3 liście laurowe,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej,
8 ziaren pieprzu,
sól morska.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i sól zalać 200 ml wody i zagotować. Po 2 minutach dodać pokrojone mięso, cebulę i zagotować. Dusić ok. 1,5 godz. 
Podsmażyć pokrojoną szalotkę z gałązka rozmarynu. Dodać pokrojone i obrane plastry gruszki, miód. Smażyć przez 6–8 minut. Odstawić i wyjąć listki rozmarynu.
Ugotowane mięso przełożyć do osobnego garnka, a z wywaru usunąć liście laurowe oraz ziarenka i gotować w nim przez 6–8 minut wątróbkę drobiową. Odstawić z ognia, dodać kawałki pieczywa, by nasiąknęło. 
Wszystko 3-krotnie zmielić. Dodać żółtka, przyprawić gałką, solą, wymieszać i połaczyć z ubitymi białkami. Masę przelać do foremek wyłożonych papierem i piec w temp. 170‘C przez 1,5 godziny. 
ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 11:46