W najnowszym numerze "top agrar Polska" w dziale "Dom i Rodzina" znajdują się niezwykłe pomysły na pasztety. Dla mniejszych miłośników mięs, znalazł się nawet pasztet warzywny. Tutaj pomysł na pasztet domowy:
SKŁADNIKI:
ok. 1 kg tłustej łopatki bez kości,
0,5 kg pręgi wołowej (goleń) lub jelenia
15 dag wątróbki z kurczaka lub wieprzowej,
2 duże gruszki,
2 łyżki miodu,
4–5 szalotek,
2 czerwone cebule,
4 jajka,
3 kromki bułki paryskiej.
PRZYPRAWY:
6–8 ziaren ziela angielskiego,
1–2 gałązki świeżego rozmarynu,
3 liście laurowe,
1 łyżka suszonego majeranku,
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatałowej,
8 ziaren pieprzu,
sól morska.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i sól zalać 200 ml wody i zagotować. Po 2 minutach dodać pokrojone mięso, cebulę i zagotować. Dusić ok. 1,5 godz.
Podsmażyć pokrojoną szalotkę z gałązka rozmarynu. Dodać pokrojone i obrane plastry gruszki, miód. Smażyć przez 6–8 minut. Odstawić i wyjąć listki rozmarynu.
Ugotowane mięso przełożyć do osobnego garnka, a z wywaru usunąć liście laurowe oraz ziarenka i gotować w nim przez 6–8 minut wątróbkę drobiową. Odstawić z ognia, dodać kawałki pieczywa, by nasiąknęło.
Wszystko 3-krotnie zmielić. Dodać żółtka, przyprawić gałką, solą, wymieszać i połaczyć z ubitymi białkami. Masę przelać do foremek wyłożonych papierem i piec w temp. 170‘C przez 1,5 godziny.
ec