StoryEditor

Rabarbar w słoiku

Kwaśny surowy rabarbar w połączeniu z młodą marchewką potrafi dać niesamowicie pyszne i słodkie smakowe doznanie - dziś u nas przepis!
27.04.2016., 15:04h

Rabarbar, który często jeszcze rośnie w naszych ogródkach jest bogatym źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu. Z racji swej niskokaloryczności oraz dużej zawartości błonnika zalecany jest osobom, które jeszcze do lata chciałyby zgubić kilka zbednych kilogramów.

Dzis u nas przepis na rabarbarowo-marchewkową konfiturę. To świetny dodatek do naleśników, a także pysznego chleba, koniecznie własnego wypieku.

SKŁADNIKI:
1 kg rabarbaru,
3 średniej wielkości młode marchewki,
¾ szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka kardamonu,
skórka z 1 pomarańczy,
2 łyżki żelfix,
szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rabarbar i marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Następnie zmiksować na papkę i dodać pozostałe składniki. Na koniec dodać żelfix i gotować 1 minutę.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:18