Rabarbar, który często jeszcze rośnie w naszych ogródkach jest bogatym źródłem potasu, sodu, magnezu, żelaza, witaminy C oraz beta-karotenu. Z racji swej niskokaloryczności oraz dużej zawartości błonnika zalecany jest osobom, które jeszcze do lata chciałyby zgubić kilka zbednych kilogramów.
Dzis u nas przepis na rabarbarowo-marchewkową konfiturę. To świetny dodatek do naleśników, a także pysznego chleba, koniecznie własnego wypieku.
SKŁADNIKI:
1 kg rabarbaru,
3 średniej wielkości młode marchewki,
¾ szklanki cukru,
1 płaska łyżeczka kardamonu,
skórka z 1 pomarańczy,
2 łyżki żelfix,
szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rabarbar i marchew umyć, obrać i pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i dusić do miękkości. Następnie zmiksować na papkę i dodać pozostałe składniki. Na koniec dodać żelfix i gotować 1 minutę.
Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, zakręcić i ustawić do góry dnem.