Sobotni poranek 29. sierpnia w siedmiu śląskich piekarniach upłynął bardzo pracowicie. Przyjęcie 2,5 tys. jaj, niemal 300 kg twarogu i 200 kg masła, to nie lada wyczyn. Z kolei popołudniową i wieczorową porą ze wszystkich tych składników rozpoczęło się wypiekanie kołocza śląskiego, który miał zachwycić swoim rozmiarem.
Tak też się stało, a kołocz wielkości 143 m i 37 cm powstał za sprawą ogromnego wkładu pracy:
Piekarni "Kłos" z Kujakowic Górnych,
Piekarni "Grabowski" z Otmic,
Ciastkarni "Paweł" z Jemielnicy,
GS "Samopomoc Chłopska" ze Zdzieszowic,
Cukierni "Magosz" z Krapkowic,
Piekarstwo-Ciastkarstwo Handel Krzysztof Poloczek z Rudy Śląskiej,
"Piekarni" Robert Lipa z Katowic- Kostuchna.
Wszystkie te firmy należą do Stowarzyszenia Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego. Warto przy tym dodać, że to właśnie Konsorcjum przy współpracy z radiem doxa oraz miastem Opole, były inicjatorami całej akcji bicia Rekordu Polski.
Dochód natomiast przeznaczony został w całości na remont Katedry Opolskiej.
ec
fot. Związek Śląskich Rolników
Więcej o rekordowym kołoczu na stronie www.biurorekordow.pl.