Czym jest SER-ce Jadzi?
SER-ce Jadzi to rodzinny interes, wprawdzie tata przepisał gospodarstwo na mnie, ale mieszkamy i pracujemy na nim wspólnie z moim mężem, rodzicami i bratem – mówi Agata Króliczak z Dobieżyna (gm. Buk), położonego w sercu Wielkopolski. Jesteśmy typem włoskiej rodziny – dynamicznej i głośnej, ale za tym kryje się ogromna pasja do tego, co robimy i dlatego nasze sery są niepowtarzalne. Zamiłowanie do serów zaszczepiła mi mama.
Agata Króliczak z rodzicami - Jadwigą i Józefem Piątkami, prowadzą wspólnie gospodarstwo i serowy biznes.
– Wszystko zaczęło się od mojej teściowej Heleny, która również wyrabiała sery i to ona zdradziła mi przepis i tajemnicę udanego ich wyrobu. Całe mleko od naszych krów przerabiałam na ser – głównie twarogowy, choć robiłam także smażony. Moje wyroby od ponad 20 lat sprzedaję na targowiskach w Poznaniu i odkąd pamiętam marzyłam o tym, aby móc zarejestrować moją działalność i to robić oficjalnie. Udało się to mojej córce – mówi Jadwiga Piątek, mama Pani Agaty, od imienia której także powstała nazwa rodzinnego interesu.
Własne mleko do wyrobu sera
Obie panie zgodn...