Cztery zupełnie różne gospodarstwa w Wielkopolsce gościły reprezentantów ARiMR orazdziennikarzy. O tym, jak zmieniały się gospodarstwa można było porozmawiać w gopspodarstwach:
– państwa Rembowskich - firma mieści się 27 km od Poznania na szlaku Poznań-Piła-Koszalin, między Szamotułami a Obornikami Wlkp. Zainteresowanie tematem zdrowego żywienia i życia w zdrowym środowisku Państwa Rembowskich sięga czasu, kiedy to porzucili miasto i osiedlili się na wsi w Żukowie w 1978 roku. Początkowo Państwo Rembowscy zajęli się produkcją rolną, w późniejszym czasie działalnością ogrodniczą. Dopiero w 2001 roku kiedy wejście do UE stało się realne, podjęli decyzję przekształcenia gospodarstwa w zakład produkcyjny naturalnych soków owocowych tłoczonych metodą tradycyjną. Proces technologiczny jaki stosowany jest w przetwórni wyklucza stosowanie konserwantów oraz innych ulepszaczy spożywczych. Produkcja soków odbywa się poprzez bezpośrednie wytłoczenie świeżych owoców na prasie przekładkowej. Soki nie są poddane klarowaniu, lecz pozostają mętne. Dzięki temu zawierają znacznie więcej przeciwutleniaczy (niezbędnych dla naszego zdrowia) niż soki klarowane. Technologia ta wyklucza również stosowanie konserwantów.
– pana Włodzimierza Jaroszyka - rolnik, zamieszkały w gminie Szamotuły skorzystał z dofinansowania w ramach działania Modernizacja Gospodarstw Rolnych w latach 2009 i 2013. Celem operacji była modernizacja parku maszynowego poprzez zakup niezbędnych maszyn i urządzeń w celu poprawy warunków bezpieczeństwa i higieny produkcji rolnej oraz zwiększenia efektywności pracy w gospodarstwie. Obecnie gospodarstwo prowadzi z woma synami, następcami rodzinnego gospodarstwa.
– pana Andrzeja Macyszyna - rolnika, który wraz z rodziną mieszka w gminie Lubasz. Otrzymał dofinansowanie w ramach działania „Różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej” , którego planowanym celem operacji było zwiększenie przychodu w gospodarstwie z działalności pozarolniczej oraz z działania „Modernizacja gospodarstw rolnych”, którego celem była modernizacja parku maszynowego poprzez jego uzupełnienie o maszyny i urządzenia niezbędne do poprawnego, bardziej efektywnego i bezpiecznego wykonywania prac w gospodarstwie.
– państwa Just - SEMCO to polska firma z rodzinną tradycją. Siedlisko, które obecnie zajmuje to młyn zbudowany w 1906 r. Od 1990 r. państwo Justowie prowadzą specjalistyczne gospodarstwo SemCo SGNiP o wielkości 50 ha oraz kontraktację na 250 ha u rolników specjalistów. Dysponują bazą produkcyjną wraz z magazynami oraz laboratorium specjalistycznym.
Kompletny materiał z tego i innych wyjazdów oglądać można w poniedziałkowie popołudnia na stacji TVP Poznań oraz w internecie.
ec