Spis treści:
Od czego zależy pojawienie się grzybów?
Grzyby trujące i jadalne podobne do siebie
Co zabrać ze sobą na grzybobranie?
Największy wysyp grzybów występuje we wrześniu i październiku. Jednak pierwsze okazy można znaleźć już teraz, w sierpniu. Obfite opady działają na korzyść ich wzrostu. Za każdym razem jednak należy uważać na to, co wkładamy do koszyka!
Od czego zależy pojawienie się grzybów?
Najlepszy czas na zbieranie potrwa do późnej jesieni. Aby grzybów było dużo, muszą być spełnione odpowiednie warunki klimatyczne – potrzebne jest wilgotne i ciepłe środowisko. Temperatura musi być wysoka, a do tego ważny jest deszcz, ciepły deszcz. Grzyby potrzebują sporej wilgotności, jeśli jest zbyt sucho – grzybów nie będzie. Z drugiej strony, zbyt wysoka wilgotność może powodować ich pleśnienie.
Czy już pojawiły się grzyby?
Powoli grzyby można znaleźć w coraz większej ilości polskich lasów. Pojawiły się już na Podkarpaciu, np. w powiecie krośnieńskim i rzeszowskim, czy w województwie zachodniopomorskim, w gminie Sławno. W sierpniu, w lesie znajdziemy przede wszystkim kurki, borowiki, maślaki, kozaki, podgrzybki.
Przeczytaj także: Największe wsie w województwie kujawsko-pomorskim. Lista TOP 10
Jakie grzyby zbieramy?
Specjaliści powtarzają, aby zawsze wkładać do koszyka tylko te grzyby, które znamy i których jesteśmy pewni. Nie warto eksperymentować w tym temacie. Tylko wtedy unikniemy zatrucia, które niestety może być śmiertelne. Osoby trafiające do szpitala po zatruciu grzybami najczęściej muszą mieć wykonany szybki przeszczep wątroby – to operacja bardzo ryzykowna. Ponadto, zbieramy okazy nieuszkodzone, bez pleśni. Należy unikać zbyt małych grzybów, ponieważ mogą nie wykształcić jeszcze charakterystycznych cech gatunku i mogą być trudne do rozpoznania. Grzyby wkładamy do przewiewnego koszyka – w plastikowej torbie szybciej się psują. Nie podajemy grzybów dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią, osobom starszym i cierpiącym na schorzenia przewodu pokarmowego.
Grzyby trujące i jadalne podobne do siebie
Należy uważać na grzyby trujące, np. na muchomora sromotnikowego, który jest podobny do jadalnych gatunków takich jak: czubajka kania i gąska zielona. Do takich par należą także borowiki i goryczaki żółciowe, borowik szlachetny i borowik szatański, kurki i lisówki pomarańczowe. Na jakie typy trzeba uważać? Przede wszystkim na grzyby z blaszkami u spodu kapelusza, bo te są trujące, a także na okazy ze spodem w kolorze różowym czy z czerwonym kapeluszem. Jadalne grzyby są od spodu gąbczaste, jak: borowiki, maślaki i podgrzybki, choć w atlasie grzybów znajdziemy gąbczaste okazy, które są trujące (np. borowik grubotrzonowy, purpurowy czy szatański) – dlatego należy zbierać grzyby znane! Niebezpieczne są grzyby z pierścieniem na trzonie, na przykład muchomory.
Co zabrać ze sobą na grzybobranie?
Podczas zbierania grzybów należy uważać na niewybuchy oraz niewypały z okresu wojny, w razie zlokalizowania tego typu przedmiotów, powinniśmy zadzwonić na numer alarmowy 112. Do lasu warto zabrać kurtkę przeciwdeszczową, wysokie nieprzemakalne obuwie, opaski z lokalizatorem GPS, a także spray na kleszcze i komary. W przypadku zagubienia się w lesie, należy poszukać słupka granicznego, który pomoże ustalić lokalizację i następnie skontaktować się z policją.
Fot. envato elements
Źródło: gov.pl