Smażone śledzie świetnie będą sie komponowały z karmelizowaną słodyczą gruszki, zarówno na obiad, jak i na wykwintną kolację.
SKŁADNIKI:
- 600 g świeżych filetów śledziowych,
- 75 g gruboziarnistej musztardy,
- 75 g mąki żytniej,
- sól morska, czarny pieprz,
- oliwa tłoczona na zimno, do smażenia.
KARMELIZOWANE GRUSZKI:
- 300 g dojrzałych gruszek,
- oliwa tłoczona na zimno, do smażenia,
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego,
- 3-4 łodyżki rozmarynu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Filety posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posmarować musztardą, obtoczyć w mące z obu stron. Rozgrzać patelnię i dodać dużą ilość oliwy. Smażyć śledzie z obu stron aż będą zrumienione
- Gruszki: Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na grubsze plastry(nie obierać skórki). Na rozgrzaną patelnię wlać parę łyżek oliwy, następnie dodać plasterki gruszek, cukier trzcinowy i rozmaryn. Smażyć gruszki z obu stron aż się skarmelizują, a krawędzie staną się ciemnobrązowe. Podawać ze śledziami.