Prawdopodobnie statystyczny Polak zje dziś 2,5 pączka, co daje łączną sumę ponad 100 mln pączków! A czy zjadając je, wiemy skąd taka tradycja? Wiemy, że Tłusty Czwartek jest ostatnim czwartkiem karnawału i poprzedza Wielki Post. To ten dzień, kiedy nie powinny nas obowiązywać rzadne diety. Podobno, im więcej zjedzonych pączków, tym większa pomyślność na dalszą część roku.
Słodkie pączki znane są w naszym kraju od XVI wieku. Wtedy do słodkich bułeczek wkładano orzechy lub migdały. Dziś najchętniej zjadamy z konfitura z róży lub z powidłami śliwkowymi. Niezależnie od nadzienia i ilościi kalorii, podobno dzisiejsze kalorie ze zjedzenia pączków w biodra nie wchodzą, więc SMACZNEGO.
Przepisy na karnawałowe i słodkie pyszności znajdziesz w lutowym numerze "top agrar Polska". Jeśli nie masz jeszcze prenumarety, możesz zamówić ją TUTAJ.
ec