Kwaskowate owoce lubią towarzystwo słodyczy, dlatego dziś pomysł na słodki mus owocowy z dodatekiem kwaśnych wiśni.
SKŁADNIKI
5 żółtek,
100 g cukru,
20 g wiórków kokosowych,
300 ml mleka kokosowego,
300 g białej czekolady,
400 ml śmietany 36%,
mały korzeń imbiru,
100 g wiśni (zamiennie mogą być truskawki),
3 łyżki cukru,
mięta do dekoracji.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Mleko kokosowe zagotować, dodać żółtka, następnie białą czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści. Połączyć z wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Ubić kremówkę i połączyć ją ze schłodzoną masą.
Odstawić do lodówki na 45 minut.
Wiśnie ugotować w syropie, przygotowanym z niewielkiej ilości wody, cukru i imbiru pokrojonego w paseczki (wiśnie są gotowe, gdy cała woda wyparuje).
Do szklaneczek nałożyć mus kokosowy, dekorując wiśniami i miętą.
Więcej przepisów znajdziesz w czerwcowym numerze "top agrar Polska".