Pyszne i domowe kluski leniwe szybko przygotujemy, a łasuchom zapewnimy nieco slodkości.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 500 g białego chudego sera,
- 2 jaja,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 0,5 szklanki płatków owsianych,
- sól,
SKŁADNIKI NA SOS:
- 200 g truskawek (opcjonalnie jagody),
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 250 ml mleka,
- 0,5 opakowania budyniu waniliowego,
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ser zmielić. Żółtka ubić i połączyć z serem. Płatki owsiane zmiksować na mąkę i dodać do sera razem z mąką pszenną. Na koniec dodać ubitą pianą z białek i lekko posolić. Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, uformować wałek, spłaszczyć, wykrawać ukośne paski i wkładać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu. Wyjmować zaraz po wypłynięciu
Sos truskawkowy: truskawki przekroić na połówki, połowę zmiksować z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Pozostałe owoce pozostawić do dekoracji.
Sos waniliowy: Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać pół paczki budyniu z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Dobrze rozmieszaną zawiesinę wlać na wrzące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez 1 min.
Kluseczki polać na przemian sosem waniliowym i owocowym. Udekorować owocami.
ec