StoryEditor

Słodkie kluski leniwe

Kluski leniwe z sezonowymi owocami to świetny pomysł na obiad lub podwieczorek, zwłaszcza dla najmłodszych.
04.07.2016., 11:07h

Pyszne i domowe kluski leniwe szybko przygotujemy, a łasuchom zapewnimy nieco slodkości.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 500 g białego chudego sera,
  • 2 jaja,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki płatków owsianych,
  • sól,

SKŁADNIKI NA SOS:

  • 200 g truskawek (opcjonalnie jagody),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 250 ml mleka,
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • cukier waniliowy,
  • 4 łyżki cukru.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ser zmielić. Żółtka ubić i połączyć z serem. Płatki owsiane zmiksować na mąkę i dodać do sera razem z mąką pszenną. Na koniec dodać ubitą pianą z białek i lekko posolić.  Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, uformować wałek, spłaszczyć, wykrawać ukośne paski i wkładać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu. Wyjmować zaraz po wypłynięciu

Sos truskawkowy: truskawki przekroić na połówki, połowę zmiksować z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru. Pozostałe owoce pozostawić do dekoracji.

Sos waniliowy: Połowę mleka wlać do garnka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać pół paczki budyniu z cukrem waniliowym i 2 łyżkami cukru. Dobrze rozmieszaną zawiesinę wlać na wrzące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze przez 1 min.

Kluseczki polać na przemian sosem waniliowym i owocowym. Udekorować owocami.

ec

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 19:54