Każdy polski dom zna bigos. Ten tradycyjny z kapustą i boczkiem, smakuje niemal każdemu. By jednak dobrze wykorzystać dary jesieni, na dziś propozycja na bigos z dodatkiem dyni, która nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.
SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
1 cebula,
75 g chudego, wędzonego boczku,
250 g mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka),
po 2 łyżeczki mielonej kolendry, kminku i majeranku,
po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i pieprzu,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
2 łyżki brandy,
1 szklanka piwa,
1 szklanka bulionu,
1/4 szklanki zielonej soczewicy,
1/2 kg kiszonej kapusty surówkowej,
1/3 szklanki suszonych grzybów,
250 g kiełbasy np. śląskiej,
300 g obranej dyni.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie i maśle przez ok. 5 min. Dodać pokrojone w kostkę mięso i oprószyć przyprawami. Wlać brandy, piwo i gotować przez 2 minuty.
Następnie dodać soczewicę, całość zalać gorącym bulionem, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Dodać kapustę, pokrojoną w kostkę dynię oraz suszone grzyby. Gotować 10 min. W ostatnim etapie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę
i gotować przez następne 10 min.
pomysł Elżbieta Domalewska, fot. Sierszeńska