StoryEditor

Smak w kolorze jesieni

W aktualnym numerze "top agrar Polska" przedstawiliśmy sporo przepisów na wykorzystanie dyni w potrawach.
27.09.2016., 12:09h

Każdy polski dom zna bigos. Ten tradycyjny z kapustą i boczkiem, smakuje niemal każdemu. By jednak dobrze wykorzystać dary jesieni, na dziś propozycja na bigos z dodatkiem dyni, która nie dość, że ciekawie wygląda to jeszcze pysznie smakuje.

SKŁADNIKI:
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
1  cebula,
75 g chudego, wędzonego boczku,
250 g mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka),
po 2 łyżeczki mielonej kolendry, kminku i majeranku,
po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i pieprzu,
1 liść laurowy,
2 ziela angielskie,
2 łyżki brandy,
1 szklanka piwa, 

1 szklanka bulionu,
1/4 szklanki zielonej soczewicy,
1/2 kg kiszonej kapusty surówkowej,
1/3 szklanki suszonych grzybów,
250 g kiełbasy np. śląskiej,
300 g obranej dyni.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie i maśle przez ok. 5 min. Dodać pokrojone w kostkę mięso i oprószyć przyprawami. Wlać brandy, piwo i gotować przez 2 minuty.

Następnie dodać soczewicę, całość zalać gorącym bulionem, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 40 min. Dodać  kapustę, pokrojoną w kostkę dynię oraz suszone grzyby. Gotować 10 min. W ostatnim etapie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę
i gotować przez następne 10 min.

pomysł Elżbieta Domalewska, fot. Sierszeńska

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 10:55