Dla dorosłych organizowane były liczne pokazy kulinarne, zarówno na scenie kulinarnej, gdzie można było podziwiać najlepszych szefów kuchni znanych m.in. z TV, jak i na poszczególnych stoiskach. Zwiedzającym przygrywał góralski zespół Pogwizdani, którego występy cieszyły się ogromnym powodzeniem.
I oczywiście można było popróbować specjałów serwowanych przez najlepszych producentów żywności ze wszystkich regionów Polski. Stoiska obfitowały w tradycyjne wyroby wędliniarskie, sery, pieczywom miody i wszelkiego rodzaju przetwory - owocowe, warzywne, mięsne i rybne. Przekąski serwowane na każdym ze stoisk można było popić naturalnymi sokami tłoczonymi lub jeśli ktoś nie był zmotoryzowany - napitkiem z procentami. Wśród wystawców znalazło się kilkunastu oferujących rzemieślnicze piwa, a nawet coś mocniejszego. Zresztą browar Gzub z Środy Wielkopolskiej oraz Wielkopolska Manufaktura Wódki zostały wyróżnione Medalem Targów. Do wyróżnienia zgłosiła się rekordowa liczba 88 wystawców, z których medale otrzymało jeszcze 18 produktów regionalnych:
- Miód spadziowy (spadź liściasta) ➡ Rancho w Kaczej Dolinie
- Ser pełnotłusty - Gouda Mazury Smak Natury ➡ Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
- Szynka wiejska ➡ Masarnia z tradycją Dreszler S.C.
- Orzechowiec ➡ Qzko
- Sok jabłkowy z Kałęczewa z różowej papierówki ➡ Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr
- Kwiaty czarnego bzu w soku jabłkowym ➡ Tłocznia Owoców Pawłowski
- Miód wrzosowy ➡ Gospodarstwo Pasieczne Maja
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno z wysokiej jakości nasion ➡ Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
- Oscypek ➡ Bacówka u Krzyśka, Krzysztof Łaś
- Olej Dyniowy ➡ SemCo
- Chorizo z dzika ➡ Leśniczówka Gościejowice Sp. Z O.O.
- Gzik wrzesiński ➡ Spółdzielnia Mleczarska Września
- Kiełbasa małopolska ➡ Gawor
- Konfitura żurawina z gruszką ➡ Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna
- Bomba legnicka ➡ Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje
- Musztarda Kcyńska Jabłkowa ➡ Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej
- Świeża wiśnia ➡ Nalewki Staropolskie
- Miód ze spadzi iglastej ➡ Pasieka Dobra Pszczoła
Wszystkie produkty biorące udział w konkursie poddane zostały szczegółowej ocenie uwzględniającej:
1. skład produktu zgodnie z etykietą,
2. tradycyjność produktu,
3. jakość produktu,
4. konkurencyjność,
5. opinie odbiorców,
6. opakowanie,
7. promocję danego Regionu poprzez produkt.