StoryEditor

Soczewica w pierogach

Zdrowa, smaczna i pyszna soczewica, która tak naprawdę nie jest trudna do przygotowania, świetnie sprawdzi się jako farsz do lubianych przez nas pierogów. 
19.11.2015., 13:11h

Pierogi to jedno z ulubionych dań dzieci, więc warto faszerować je dobrymi i zdrowymi składnikami. Taka jest soczewica, która czasem potrzebuje tylko odpowiedniego pomysłu, na jej przygotowanie.

A co warto o soczewicy wiedzieć? Otóż soczewica jest źródłem:
- łatwo przyswalajnego białka oraz potasu,
- białko soczewicy jest najlepiej przez człowieka przyswajalnym białkiem roślinnym,
- zawiera związki mające obnizyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Nasz pomysł na pierogi zawiera farsz z soczewicy, a jego przygotowanie wygląda następująco:

Składniki na ciasto:

100g masła,
250ml ciepłego mleka,
1 jajko,
500g  mąki,
0,5 łyżeczki soli,

Składniki na farsz:

250g czerwonej soczewicy,
marchewka, pietruszka, kawałek selera,
2 łyżki masła,
mielona papryczka chilli, sól, pieprz, mielona kolendra,
pół pęczka pietruszki,
kilka plasterków wędzonego łososia do położenia na wierzch pierogów..

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na farsz  ugotować do miękkości, odcedzić i  zmiksować. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu.

Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zaciskać brzegi. Porcjami wkładać do  wrzącej , osolonej  wody. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3 min. Podawać z plastrami wędzonego łososia, zasmażone na maśle.

oprac ec na podstawie przepisu Lidii Haremzy, fot. Sierszeńska

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. listopad 2024 17:21