Pierogi to jedno z ulubionych dań dzieci, więc warto faszerować je dobrymi i zdrowymi składnikami. Taka jest soczewica, która czasem potrzebuje tylko odpowiedniego pomysłu, na jej przygotowanie.
A co warto o soczewicy wiedzieć? Otóż soczewica jest źródłem:
- łatwo przyswalajnego białka oraz potasu,
- białko soczewicy jest najlepiej przez człowieka przyswajalnym białkiem roślinnym,
- zawiera związki mające obnizyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.
Nasz pomysł na pierogi zawiera farsz z soczewicy, a jego przygotowanie wygląda następująco:
Składniki na ciasto:
100g masła,
250ml ciepłego mleka,
1 jajko,
500g mąki,
0,5 łyżeczki soli,
Składniki na farsz:
250g czerwonej soczewicy,
marchewka, pietruszka, kawałek selera,
2 łyżki masła,
mielona papryczka chilli, sól, pieprz, mielona kolendra,
pół pęczka pietruszki,
kilka plasterków wędzonego łososia do położenia na wierzch pierogów..
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na farsz ugotować do miękkości, odcedzić i zmiksować. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu.
Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać krążki, nakładać farsz i zaciskać brzegi. Porcjami wkładać do wrzącej , osolonej wody. Kiedy wypłyną gotować jeszcze 3 min. Podawać z plastrami wędzonego łososia, zasmażone na maśle.
oprac ec na podstawie przepisu Lidii Haremzy, fot. Sierszeńska