StoryEditor

Suflety grzybowe

Suflety grzybowe to danie wymagające nieco czasu na przygotowanie, ale smaczny efekt jest tego wart.
23.08.2016., 10:08h

SKŁADNIKI:

40-50 g grzybów leśnych mieszanych,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki śmietany kremówki 30%,
20 dag sera parmezan,
2-3 jajka (w zależności od porcji)
tymianek,
zioła prowansalskie,
pieprz i sól,
olej.
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Grzyby umyć i pokroić w cząstki. Podsmażyć je na oleju. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Dodać śmietanę i dusić do czasu, aż grzyby zmiękną. Masę przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Masę grzybową wymieszać z żółtkami. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą.
Żaroodporne kokilki wysmarować olejem i oprószyć startym parmezanem. Masę nałożyć czubato do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C i piec ok. 35 min.

ec

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 22:32