SKŁADNIKI:
40-50 g grzybów leśnych mieszanych,
1-2 ząbki czosnku,
2-3 łyżki śmietany kremówki 30%,
20 dag sera parmezan,
2-3 jajka (w zależności od porcji)
tymianek,
zioła prowansalskie,
pieprz i sól,
olej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Grzyby umyć i pokroić w cząstki. Podsmażyć je na oleju. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Dodać śmietanę i dusić do czasu, aż grzyby zmiękną. Masę przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Masę grzybową wymieszać z żółtkami. Białka ubić i delikatnie wymieszać z masą.
Żaroodporne kokilki wysmarować olejem i oprószyć startym parmezanem. Masę nałożyć czubato do kokilek. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180°C i piec ok. 35 min.
ec