SKŁADNIKI:
1 kg karkówki,
sól,
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
1/4 szklanki whisky,
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
1 łyżka melasy lub syropu z buraków cukrowych,
brzoskwinie z puszki.
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku rozpuścić dżem, whisky, cukier, melasę i szczyptę soli. Gotować przez 2 min, później odstawić do ostudzenia.
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać osoloną wodą i odstawić na 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć.
Karkówkę włożyć do worka na mrożonki i zalać ostudzoną marynatą. Szczelnie zamknięty worek, włożyć do lodówki na 1 noc.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Mięso wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce, marynatę zlać do naczynia. Na blaszkę wlać ok. 1 cm wody i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 min smarując mięso co jakiś czas pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia dodać połówki brzoskwi. Jeśli mięso ma większą wagę, należy je piec odpowiednio dłużej.