StoryEditor

Świąteczna pieczeń

Pieczeń wieprzowa to doskonały pomysł na świąteczny obiad lub sylwestrową kolację.
20.12.2016., 12:12h

SKŁADNIKI:

1 kg karkówki,
sól,
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
1/4 szklanki whisky,
3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego,
1 łyżka melasy lub syropu z buraków cukrowych,
brzoskwinie z puszki.


PRZYGOTOWANIE:

W rondelku rozpuścić dżem, whisky, cukier, melasę i szczyptę soli. Gotować przez 2 min, później odstawić do ostudzenia.
Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać osoloną wodą i odstawić na 15 min. Po tym czasie mięso wyjąć i osuszyć.

Karkówkę włożyć do worka na mrożonki i zalać ostudzoną marynatą. Szczelnie zamknięty worek, włożyć do lodówki na 1 noc.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Mięso wyjąć z marynaty, ułożyć na blaszce, marynatę zlać do naczynia. Na blaszkę wlać ok. 1 cm wody i wstawić do piekarnika. Piec przez 60 min smarując mięso co jakiś czas pozostałą marynatą. Pod koniec pieczenia dodać połówki brzoskwi. Jeśli mięso ma  większą wagę, należy je piec odpowiednio dłużej.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. grudzień 2024 21:40