Coraz więcej z nas samodzielnie w domu piecze chleb. Nie potrzeba do tego maszyny, wystarczy zwykły domowy piekarnik i foremka.
Tym razem przedstawimy przepis na maślany graham bez uzycia zakwasu, który zawsze sie udaje i wyśmienicie smakuje.
SKŁADNIKI:
210 g mąki pszennej graham,
175 g mąki pszennej jasnej (typ 550),
70 g maki żytniej (typ 2000),
500 ml maślanki,
2 płaskie łyżeczki soli,
80 g suszonej żurawiny,
80 g siemienia lnianego,
100 g orzechów włoskich, uprażonych i grubo posiekanych,
2 łyżki miodu gryczanego,
1 łyżeczka sody oczyszczonej.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Włączyć piekarnik na 175°C. Zmieszać wszystkie suche składniki, następnie dodać maślankę i miód.
Wyrabiać, aż powstanie gładka masa. Przelać ją do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec na dolnej części piekarnika przez ok 1,5 godz. Jeśli chleb będzie się zbyt mocno rumienił, można w trakcie pieczenia przykryć go folią spożywczą. Na końcu sprawdzić patyczkiem, czy chleb jest suchy w środku.
ec