SKŁADNIKI NA BEZĘ:
2 duże białka,
100 g cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego.
OWOCE:
2 gruszki,
2 jablka,
14 jagód winogron,
1 kaki,
1 pomarańcza,
50 g mielonych migdałów,
sok z cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier puder. Na zakończenie wlać sok z cytryny/ocet. Pomarańczę obrać, usunąć białe błonki i pokroić na cząstki, winogrona przekroić na połowę, usunąć pestki. Obrać i pokroić w grubą kostkę gruszki, jabłka i kaki. Skropić sokiem z cytryny.
W misce wymieszać wszystkie owoce i migdały. Rozłożyć owoce do czterech żaroodpornych miseczek o pojemności 250 ml. Na każdą porcję owoców nałożyć dużą czubatą łyżkę piany. Nagrzać piekarnik do temp. 220oC, zapiekać przez 7–10 minut, aż piana lekko się przyrumieni. Podawać na ciepło. ec