
W kwietniowym numerze "top agrar Polska" w dziale "Dom i rodzina" przedstawiamy pomysł na własnoręcznie uwędzoną szynkę oraz przepisy na pyszne wielkanocne szynki. Jednak, zanim szynka zostanie uwędzona, musi zostać odpowiednio przygotowana. W aktualnym numerze przygotowaliśmy szynki, a teraz przedstawimy, jak je związac przed włożeniem do wędzarni.
Etapy wiązania szynki:
Sznurek ułożyć wzdłuż szynki. Odmierzyć cztery jej długości i odciąć.
Przeciągnąc sznurek centralnie pod szynką, wzdłuż jej dłuższego boku.
Ułożyć wystający dłuższy koniec sznurka w duży supeł, następnie nałożyć sznurek od góry na szynkę i zaciągnąć tak, by sznurek przypadał na środku szerokości szynki.
Następny supełek utworzyć ok. 3 cm poniżej i ponownie zacisnąć. W ten sposób postępować z następnymi, aż będzie można dowiązać do wystającej krótszej części sznurka i połączyć go podwójnym węzłem, tworząc wygodny uchwyt.
ec