Młody kalafior świetnie się sprawdzi jako wierzch do kruchego i smacznego spodu tarty. Najpierw podajemy składniki i wykonanie spodu do tarty - można oczywiscie użyć gotowego ciasta francuskiego, wtedy przygotowanie tarty będzie jeszcze szybsze.
SKŁADNIKI NA SPÓD DO TARTY:
130 g zimnego masła,
1 jajko,
1/2 łyżeczki soli.
PRZYGOTOWANIE SPODU DO TARTY:
Z wymienionych skałdników zagnieść ciasto, następnie zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Rozwałkować i przełożyć do foremki, docisnąć do dna i boków, a nadmiar odciąć. Przykryć pergaminem, na wierzch wysypać groch w celu obciążenia.
Piec w formie do tarty o średnicy 31 cm przez 15 min w 180°C. Następnie zdjąć pergamin z obciążeniem i piec następne 15 min.
SKŁADNIKI NA TARTĘ:
1 kg kalafiora,
125 g sera mozzarella,
4 jajka,
150 g śmietany kwaśnej 18%,
50 g sera gouda,
ostra papryka,
sól,
garść płatków migdałowych.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA TARTY:
Kalafior ugotować al dente.
W misce wymieszać jajka ze śmietaną i serem gouda. Doprawić ostrą papryką i solą. Na kruchym spodzie ułożyć różyczki kalafiora, polać masą jajeczną i piec 15 min w 180°C.
Po wyjęciu posypać mozzarellą i płatkami migdałowymi. Piec kolejne 15 min.
Przepis przygotowała Aleksandra Zawadka-Bródka