StoryEditor

Wielkanocne smaki

Jeszcze została chwila, by zainspirować się kulinarnie na którąś z potraw regionalnych, zanim zasiądziemy do świątecznego śniadania.
13.04.2017., 12:04h

Chyba trudno zliczyć, ile tradycyjnych potraw spróbowaliśmy podczas wizyty na jednej z prezentacji stołów wielkanocnych. W tym roku odwiedziliśmy Janowiec Wielkopolski w pow. żnińskim, woj. kujawsko-pomorskim. Kilkanaście Kół Gospodyń Wiejskich oraz lokalnych społeczniczek i kobiet szczególnie uzdolnionych kulinarnie, przygotowało dziesiątki wielkanocnych pyszności.

Jury było bardzo szerokie, ponieważ zamiast standardowego konkursu na najładniejszy stół czy najsmaczniejszą potrawę, przybyli na to wydarzenie mieszkańcy oceniali potrawy. W związku z tym, zamiast jednej nagrody wszystkie zespoły otrzymały upominki w postaci sprzętu kuchennego.

Jak pokazały uczestniczki, stoły wielkanocne to także dekoracje - można je było nie tylko oglądać, ale także zakupić.

W imieniu kobiet zaangażowanych w przygotowania prezentacji, ślę życzenia spokojnych Świąt i smacznego śniadania wielkanocnego.   ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 01:04