StoryEditor

Wielkanocny kulebiak

Kulebiak, czyli duzy pieróg nadziewany zwykle tym, co akurat mamy w lodówce to przysmak pochodzący z kuchni kresowej. Dziś u nas jako propozycja wielkanocna.
16.03.2016., 10:03h

Chrupiący z zewnątrz, nieco puszysty i wilgotny od środka kulebiak to idelany przepis na śniadanie wielkanocne, a nawet na obiad. Farsz możemy modyfikowac dowolnie, według naszych kulinarnych upodobań. Dzis prezentujemy przepis na kulebiaka z farszem serowym.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki pszennej,
150ml wody,
100ml oleju,
75ml mleka,
40g drożdży,
1łyżka cukru.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku, dodać olej, cukier. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Połączyć z resztą składników, wyrobić i pozostawić na 20 minut.

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
250g sera twarogowego półtłustego,
50g cebula,
1 pęczek szczypiorku,
sól, pieprz.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA:
Ser zmielić, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i pokrojony drobno szczypiorek. Wymieszać.

Ciasto rozwałkować w okrągły placek, na środku 2 razy grubszy niż boki. Na grubszą część wyłożyć ser, zlepić w sakiewkę, rozpłaszczyć na grubość około 1,5cm. Smażyć na suchej patelni z obu stron.

Kulebiak został przygotowany przez uczniów ZS w Murowanej Goślinie.
fot ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:23