Chrupiący z zewnątrz, nieco puszysty i wilgotny od środka kulebiak to idelany przepis na śniadanie wielkanocne, a nawet na obiad. Farsz możemy modyfikowac dowolnie, według naszych kulinarnych upodobań. Dzis prezentujemy przepis na kulebiaka z farszem serowym.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
500g mąki pszennej,
150ml wody,
100ml oleju,
75ml mleka,
40g drożdży,
1łyżka cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i mleku, dodać olej, cukier. Mąkę przesiać ze szczyptą soli. Połączyć z resztą składników, wyrobić i pozostawić na 20 minut.
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
250g sera twarogowego półtłustego,
50g cebula,
1 pęczek szczypiorku,
sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA NADZIENIA:
Ser zmielić, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę i pokrojony drobno szczypiorek. Wymieszać.
Ciasto rozwałkować w okrągły placek, na środku 2 razy grubszy niż boki. Na grubszą część wyłożyć ser, zlepić w sakiewkę, rozpłaszczyć na grubość około 1,5cm. Smażyć na suchej patelni z obu stron.
Kulebiak został przygotowany przez uczniów ZS w Murowanej Goślinie.
fot ec