Statystyczny Polak w ciągu roku zjada ok. 74 kg mięsa. Z tego niemal połowę stanowi mięso wieprzowe. I tutaj powinnismy się zatrzymać, by dobrze ocenić mięso, które chcemy kupić.
W wyborze mięsa znaczenie ma nie tylko jego pochodzenie, ale też kolor, zapach i konsystencja. Barwa mięsa zależy od płci, wieku, sposobu chowu zwierzęcia, a także sposobu jego przechowywania czy dodatków, jakie zdążyły się w mięsie znaleźć. Świeże mięso wieprzowe powinno mieć kolor ciemnoróżowy. Choć w przypadku zwierząt młodszych będzie ono jaśniejsze, a mięso samców - ciemniejsze.
Uwagę powinniśmy też zwracać na sposób przechowywania wieprzowiny. Czasem wydaje się, że pakowane surowe mięso będzie gorszej jakości, gdyż obawiamy się użycia konserwantów do jego przechowywania. Tymczasem pakowane mięso oznacza jedynie tyle, że użyta została próżnia lub modyfikowana atmosfera. Dodatkowo, często tacki z surowym mięsem mają wkładki uniemozliwiające wyciek. Dzięki nim, mięso dłużej zachowuje świeżość.
Informacja na podstwie "Polskie smaki, czyli wszystko co warto wiedzieć o wieprzowinie", oprac. ec