
Na początek wybierzmy patelnię - najlepsze są takie ze stali szlachetnej. Następnie stek kładziemy na suchej patelni (jeśli jest ze stali szlachetnej, jeśli inna patelnia to trzeba ją natłuścić) i dopiero w trakcie smażenia go posolić. Teraz trzeba wiedzieć, ile smażyć, by stek był taki, jaki chcemy:
- 1 minuta z każdej strony - stek bardzo krwisty, mięso w środku jest surowe i ciepłe;
- 2 minuty z każdej strony - stek krwisty słabo wysmażony, mięso w środku jest czerwone z ropoczętym procesem ścinania białka;
- 3 minuty z każdej strony - stek średnio krwisty, mięso w środku zmienia kolor na jaskrawoczerwony, a osocze delikatnie brunatnieje;
- 4 minuty z każdej strony - stek średnio wysmażony, osocze po naciśnięciu jest koloru brunatnego, mięso jędrne;
- 5 minut z każdej strony - stek dobrze wysmażony, a po dotknięciu mięso jest twardawe i elastyczne;
- 6 minut z każdej strony - stek bardzo dobrze wysmażony o brunatnej barwie mięsa.
oprac. ec
fot. ks