StoryEditor

Wytrawne babeczki

Kruche babeczki, zwykle kojarza się ze słodkim kremem i owocami, a tymczasem niezwykle dobrze smakują w wersji wytrawnej.
08.06.2016., 14:06h

Przepis podstawowy na babeczki jest bardzo prosty, natomiast nadzienie jest juz indywidualną kwestia naszego gustu. Świetnie sprawdzą się pasty warzywne, rybne i jajeczne.

SKŁADNIKI NA PRZEPIS PODSTAWOWY:
20 dag margaryny,
30 dag maki pszennej,
2 żółtka,
szczypta soli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki ciasta szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto nalezy rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłozyć nim foremki i piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Pomysły na pasty do wytrawnych kruchych babeczek

PASTA JAJECZNA
4 jajka,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
szczypta soli i pieprzu.
Jajka ugotować na twardo. Sezam podsmażyć na patelni ok. 3-4 min bez dodatku tłuszczu. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić sola oraz pieprzem.

PASTA Z ŁOSOSIA
250 g białego sera,
100 g wedzonego łososia,
2 łyżeczki chrzanu,
2 łyzeczki soku z cytryny,
1 łyzka posiekanego koperku.

Ser zblendować na gładką masę, wymieszać z drobno posiekanym łososiem i koperkiem. Dodać pozostałe składniki.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 21:13