Przepis podstawowy na babeczki jest bardzo prosty, natomiast nadzienie jest juz indywidualną kwestia naszego gustu. Świetnie sprawdzą się pasty warzywne, rybne i jajeczne.
SKŁADNIKI NA PRZEPIS PODSTAWOWY:
20 dag margaryny,
30 dag maki pszennej,
2 żółtka,
szczypta soli.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki ciasta szybko wyrabiamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto nalezy rozwałkować na grubość ok. 4 mm, wyłozyć nim foremki i piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Pomysły na pasty do wytrawnych kruchych babeczek
PASTA JAJECZNA
4 jajka,
1 łyżka sezamu,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
szczypta soli i pieprzu.
Jajka ugotować na twardo. Sezam podsmażyć na patelni ok. 3-4 min bez dodatku tłuszczu. Wszystko wymieszać ze sobą i doprawić sola oraz pieprzem.
PASTA Z ŁOSOSIA
250 g białego sera,
100 g wedzonego łososia,
2 łyżeczki chrzanu,
2 łyzeczki soku z cytryny,
1 łyzka posiekanego koperku.
Ser zblendować na gładką masę, wymieszać z drobno posiekanym łososiem i koperkiem. Dodać pozostałe składniki.