StoryEditor

Z Mazur do Europy

Zbliża się dziesiąta edycja kulinarnego konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy", która rozstrzygnie, jaki smak stanie się rozpoznawalny w szerszym gronie.
23.10.2015., 14:10h

"Smak Warmi Mazur i Powiśla" to niezwykle smaczmny konkurs, o bardzo wysokim poziomie kulinarnym. Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa warmińsko – mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i produktów specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami konkursu mogą być mieszkańcy województwa warmińsko – mazurskiego, tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich.
Produkty regionalne będą oceniane w kategoriach:

1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) Produkty i przetwory mięsne,
b) Produkty i przetwory z ryb,
c) Produkty i przetwory mleczarskie, 
d) Miody,

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
a) Przetwory owocowe i warzywne (w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe),
b) Produkty zbożowe i cukiernicze.

3. Regionalne napoje alkoholowe.

Więcej informacji znajduje się na stronie www.w–modr.pl.
Inf. ec na podstawie www.w–modr.pl.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 00:28