StoryEditor

Zdrowie zamknięte w serach

Wielu z nas nie wyobraża sobie śniadaniowej kanapki bez kawałka sera, a półki sklepowe uginają się od ich rodzajów. Podpowiadamy więc, jakie sery warto wybierać. 
17.11.2015., 11:11h

Nie brakuje wśród nas miłośników serów. I dobrze, bo dobry ser to bogactwo białka oraz wapnia. Oprócz najpopularbiejszych wśród konsumentów serów krowich, drugie miejsce zajmują sery owcze (głównie na południu kraju) oraz kozie. A jakie mają właściwości?

- sery kozie są najstarszymi znanymi człowiekowi serami. W związku z tym, że kozy potrafiły wyżyć w bardzo trudnych warunkach, mięso i mleko kozie niejednokrotnie stanowiły główne źródło wyżywienia. Mleko kozie nie jest uczulające, więc jest dobre dla alergików. 

- sery owcze zrobione z mleka owczego, które zawiera dwukrotnie więcej tłuszczu i białka niż mleko krowie. Zawarty w mleku owczym kwas linolowy działa antynowotworowo, a nawet antymiażdżycowo i pobudsza układ odpornościowy. 

Według miłośników serów, zawierają one aminokwasy, które niwelują zmęczenie i stres, a nawet poprawiają nasze samopoczucie. Choć pewnie trudno tę tezę jednoznacznie potwierdzić to fakt, że sery są często jadane w diecie śródziemnomorskiej, może przemawiać za wesołym usposobieniem Włochów czy Greków.

ec

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 22:22