W marcowym numerze "top agrar Polska" znajdziecie Państwo kilka praktycznych infoprmacji w temacie gotowania na parze - jego zalet, sposobów przygotowywania posiłków, naczyć oraz przepisy na zdrowe, pyszne i odświętne dania.
Jak się okazuje, nie trzeba kupować zestawu naczyń do gotowania na parze, wystarczy tylko sitko uniwersalne do gotowania na parze, który nałożymy na garnek z gotująca się wodą. Pamiętajmy, że gotująca się woda nie powinna mieć styczności z jedzeniem, znajdującym się sicie czy warstwie garnka do gotowania na parze. Chodzi przecież o gotowanie na parze, a nie gotowanie w wodzie.
Dla ułatwienia podajemy oreintacyjny czas przygotowywania najpopularniejszych składników:
- do 30 min podudzia z kurczaka, ryż;
- do 25 min. ziemniaki pokrojone w kawałki, fasolkę szparagową, brokuły, makaron, rybę w całości;
- do 20 min pierś z kurczaka, brokuły w różyczkach;
- do 15 min jajka na twardo, schab;
- do 10 min cienkie filety rybne, cukinię i marchewkę w plastrach, kaszę kuskus, jabłka w ćwiartkach.
Po więcej informacji na temat gotowania na parze odsyłamy do marcowego numeru "top agrar Polska", który niebawem pojawi się w Państwa domach.
Nie masz jeszcze Prenumeraty? Mozesz zamówić ją TUTAJ.
ec