Ciasto piernikowe, grzaniec czy nawet śledzie z korzennym aromatem - to wszystko kojarzy nam się z zimą, domowym ciepłem i rozgrzewającą mocą przypraw. Warto przy tym pamiętać, że przyprawy, które stosujemy w kuchni, jak cynamon, kardamon czy goździki pochodzą z różnych stron świata. Właśnie dlatego, powinniśmy zwracać uwagę na to, w jaki sposób je przygotowujemy. Wszystko dlatego, by zachować ich cenne dla naszego organizmu własciwości. I tak na przykład:
- cynamon - posiada ogromną ilość działań anty-, jak antygrzybiczne, antybakteryjne, antynowotworowe. Poprawia samopoczucie podczas napiecia przedmiesiączkowego;
- gałka muszkatałowa - dawniej uważana była za afrodyzjak, a noszona w sakiewce przy pasku oznaczała dobrobyt. dziś stosowana jest w małych dawkach, kiedy mamy skurcze, wzdęcia lub cierpimy na bezsenność;
- goździki - stosujemy podczas przęziębień, ponieważ łagodzą ich skutki, regularne ich spozywanie obniża cholesterol.
Więcej na temat przypraw oraz sposobów ich przygotowywania znajdziecie Państwo w gruniowym numerze "top agrar Polska". Prenumeratę mozna zamówić TUTAJ.