Region Wielkopolski, od wieków znany był z bogactwa w produkcji olejów roślinnych. Po tę wielowiekową tradycję olejarską, która do początku XX wieku obok młynarstwa była najbardziej rozpowszechnioną spośród dziedzin przemysłu rolno-spożywczego, sięgnęła także rodzina Justów z Szamotuł.
Zanim jednak to się stało, warto nadmienić, że w Polsce w 1939 roku w 23 olejarniach tłoczono olej ze 120 tys. t nasion. W latach 90. już tylko 9 istniejących olejarni tłoczyło 900 tys. t nasion.
– Dziś jest w kraju ok. 15 solidnych firm olejarskich. Natomiast kolejne 30 firm tłoczy olej na bardzo małą skalę lub stanowi to dla nich jeden z profili działalności – mówi Marcin Just.
Więcej o rodzinnym biznesie, sposobach na dotarcia do klientów i pomysłach na jeszcze lepsze jutro przeczytacie w kwietniowym numerze "top agrar Polska".
Prenumeratę zamówisz TUTAJ.