StoryEditor

Złoto z wielkopolskich pól

Rodzinna olejarnia w podpoznaśkich Szamotułach to trudne początki, które po latach ciężkiej pracy przekute zostały w jedne z bardziej rozpoznawalnych olejów w kraju. 
22.03.2016., 12:03h

Region Wielkopolski, od wieków znany był z bogactwa w produkcji olejów roślinnych. Po tę wielowiekową tradycję olejarską, która do początku  XX wieku obok młynarstwa była najbardziej rozpowszechnioną spośród dziedzin przemysłu rolno-spożywczego, sięgnęła także rodzina Justów z Szamotuł.  

Zanim jednak to się stało, warto nadmienić, że w Polsce w 1939 roku w 23 olejarniach tłoczono olej ze 120 tys. t nasion. W latach 90. już tylko 9 istniejących olejarni tłoczyło 900 tys. t nasion. 

– Dziś jest w kraju ok. 15 solidnych firm olejarskich. Natomiast kolejne 30 firm tłoczy olej na bardzo małą skalę lub stanowi to dla nich jeden z profili działalności – mówi Marcin Just.

Więcej o rodzinnym biznesie, sposobach na dotarcia do klientów i pomysłach na jeszcze lepsze jutro przeczytacie w kwietniowym numerze "top agrar Polska".
Prenumeratę zamówisz TUTAJ. 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 07:34