Z badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że w społeczeństwie wzrasta świadomość tego problemu, natomiast nie maleje ilość wyrzucanych i marnowanych produktów spożywczych. Problem ten dotyczy m.in. szkół. – Na czterech zapytanych uczniów – trzech przyznaje się do tego, że marnuje żywność w szkole – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
W krajach wysoko rozwiniętych każdego roku na śmietnik trafia 30% zakupionej żywności. Wiele produktów marnuje się w samych gospodarstwach, żeby temu zapobiec UE od lat realizuje program przekazywania żywności uczniom i najuboższym. W ubiegłym roku polscy producenci owoców i warzyw po raz pierwszy mogli skorzystać z mechanizmu tzw. wycofania z rynku. Program ten będzie kontynuowany także w tym roku. Rolnicy zainteresowani oddaniem owoców najuboższym będą mogli, tak jak w ubiegłym roku, deklarować to w Agencji Rynku Rolnego. Produkty będzie można przekazywać za pośrednictwem organizacji pozarządowych. MWal, źródło: Agrobiznes