Zgodnie z ustawą uchwaloną przez sejm, której przepisy obowiązują od 1 stycznia 2017 roku, polscy rolnicy mogą już sprzedawać żywność przetworzoną, jeśli wytworzona zostanie w gospodarstwie rolnika i na bazie własnych surowców lub takich, które pozyska od innych producentów.
Wprowadzenie definicji „rolniczego handlu detalicznego” oznacza, że produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
1. mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
2. nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
3. podlegają nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej;
4. są dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności;
5. nie mogą być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa żywność:
a. wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu detalicznego,
b. wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny na obszarze powiatu,
w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego,
c. lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem.
Podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny będą podlegać wpisowi do rejestru prowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej.