StoryEditor

Żywność z gospodarstwa

Już obowiązują nas nowe przepisy o produkcji i sprzedaży produktów przetworzonych we własnym gospodarstwie.
02.01.2017., 10:01h

Zgodnie z ustawą uchwaloną przez sejm, której przepisy obowiązują od 1 stycznia 2017 roku, polscy rolnicy mogą już sprzedawać żywność przetworzoną, jeśli wytworzona zostanie w gospodarstwie rolnika i na bazie własnych surowców lub takich, które pozyska od innych producentów.

Wprowadzenie definicji „rolniczego handlu detalicznego” oznacza, że produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:
    1.    mogą być dokonywane w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
    2.    nie mogą stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
    3.    podlegają nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej;
    4.    są dokumentowane w sposób umożliwiający określenie ilości zbywanej żywności;
    5.    nie mogą być dokonywane z udziałem pośrednika, z wyjątkiem zbywania takiej żywności podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności, jeżeli pośrednik zbywa żywność:
    a.    wyprodukowaną przez tego pośrednika w ramach rolniczego handlu detalicznego,
    b.    wyprodukowaną przez inny podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny na obszarze powiatu,
w którym pośrednik ten prowadzi produkcję żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego,
    c.    lub na obszarze powiatu sąsiadującego z tym powiatem.

Podmioty prowadzące rolniczy handel detaliczny będą podlegać wpisowi do rejestru prowadzonego przez organy Inspekcji Weterynaryjnej lub Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:30