Pandemia niestety nie służy konkursom i spotkaniom grupowym, więc w tym roku w części Bitwa Regionów odbywa się wirtualnie. Zespoły Kół Gospodyń Wiejskich nadesłały z całej polski 618 prezentacji filmowych, w których pokazały w różnej formie wybraną potrawę regionalną. Z nich wyłoniono 16 KGW, wybrane koła wezmą udział w finale, który odbędzie się 4 września br. w Częstochowie podczas Krajowej Wystawy Rolniczej oraz Dożynek Jasnogórskich.
Bitwa Regionów ma za zadanie szerzenie idei patriotyzmu konsumenckiego, promocję polskiej żywności, lokalnej kuchni i tradycji. Ma być nowoczesnym narzędziem budowania marki polskiej wsi. Jak na razie nieźle idzie, bo stale powstają nowe Koła Gospodyń Wiejskich, które prężnie rozwijają swoją działalność.
– „Bitwa Regionów” to prawdziwe święto kuchni polskiej. Różnorodność kulturowa sprawia, że możemy poznawać Polskę poprzez smaki, przepisy, historie płynące z poszczególnych kuchni regionalnych – powiedział Grzegorz Puda, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który wraz Anną Gembicką podziękował wszystkim zaangażowanym w szerzenie polskiej tradycji kulinarnej zespołom Kół Gospodyń Wiejskich.
Początkowo było to wydarzenie regionalne, od 2018 r. stał się konkursem ogólnopolskim. W zeszłym roku konkurs się nie odbył, z powodu ryzyka rozprzestrzeniania się COVID-19 w Polsce i wprowadzonych obostrzeń.
Aktualne informacje na temat Bitwy Regionów, znajdziesz tutaj!
Oprac. dkol na podst. KOWR
Fot. bitwaregionów.pl