
Koło Gospodyń Ręczno działa już od 22 lat. Założycielką koła jest Małgorzata Gruszczyńska, która do dziś pełni rolę przewodniczącej. W 2023 roku koło zostało zarejestrowane w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Koło Gospodyń Wiejskich Ręczno – wsparcie to podstawa!
Panie z KGW Ręczno chętnie biorą udział w rozmaitych konkursach skierowanych do kół gospodyń wiejskich, w warsztatach, festynach i projektach, ponieważ dzięki temu czują, że wciąż się rozwijają. Takie działania sprzyjają również nawiązywaniom nowych znajomości i lepszemu poznawaniu pań z innych KGW w Polsce. Gospodynie z KGW Ręczno swoje członkostwo traktują także na zasadzie wsparcia kobiecego. – Jesteśmy dumne, że pomimo licznych obowiązków jesteśmy wciąż razem, spotkamy się i wspieramy. Każda z nas ma przecież swój dom, a i tak znajdujemy czas, aby się zobaczyć, wyjechać na konkurs czy warsztaty. Koło dla każdej z nas to odskocznia od szarej codzienności. Możemy wspólnie pośmiać się i pożartować, podzielić własnymi kłopotami. Wiemy o sobie dużo – podkreślała Małgorzata Woźnica, zastępczyni przewodniczącej KGW Ręczno.
Zapraszamy do obejrzenia reportażu z udziałem KGW Ręczno:
Przeczytaj także: Dlaczego olej rzepakowy jest taki zdrowy?
Koło Gospodyń Wiejskich Ręczno
Święta wielkanocne w Ręcznie obfitują w ciekawe tradycje. Wierni spotykają się na czuwaniu przy Grobie Pańskim. Wartę pełnią strażacy, którzy wcześniej uczestniczą w spotkaniu jajeczkowym z gospodyniami z KGW Ręczno. Koło przygotowuje wielkanocne dania świąteczne i dzieli się tradycyjnym jajeczkiem ze strażakami. Ważna jest także procesja dookoła kościoła w strojach ludowych, podczas której niesiona jest poduszka z różańcem i koroną cierniową. W lany poniedziałek strażacy objeżdżają okoliczne wsie i oblewają wodą napotkane osoby.
Przeczytaj także: Zacznij wiosnę z olejem rzepakowym!
Przepisy na potrawy wielkanocne
Wielkanocna baba na oleju rzepakowym
Składniki:
- 4 jajka całe
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 szklanka oleju rzepakowego
- skórka + sok z jednej cytryny (skórka starta na tarce o drobnych oczkach)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka, cukier i cukier waniliowy mieszamy razem do uzyskania puszystej, jednolitej masy aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodajemy bardzo powoli małym strumieniem olej rzepakowy, ale nie mieszamy zbyt długo. Następnie dodajemy wymieszane wcześniej składniki sypkie (mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia). Całość mieszamy ręcznie okrężnymi ruchami, aby ciasto nabrało puszystą konsystencję. Na końcu dodajemy sok z cytryny i startą skórkę. Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy (posmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni około 45 - 55 minut. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub lukrem.
Smacznego!
Majonez domowy
Składniki:
- jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- olej rzepakowy
- kilka kropli cytryny
- szczypta soli
Wykonanie:
Jajko wbić do wąskiego pojemnika lub miski, dodać sól, musztardę oraz kilka kropel soku z cytryny. Włączyć mikser i stopniowo cieniutkim strumieniem dodawać olej rzepakowy, cały czas cierpliwie ubijając, aż masa stanie się gęsta, puszysta i jasna.
Tradycyjna sałatka warzywna
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ selera
- por
- 4-5 jajek
- puszka groszku zielonego
- 2-3 ziemniaki
- 1 kwaśne jabłko
- majonez
- sól, pieprz
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa i jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy drobno posiekanego pora (po pokrojeniu pora sparzamy wrzątkiem i osuszamy), jabłko kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy zielony groszek. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy domowy majonez robiony na oleju rzepakowym.
Wielkanocne jajka w panierce
Składniki:
- 6 jajek
- szczypiorek lub pietruszka
- majonez
- mąka
- roztrzepane jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- pieprz, sól
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo. Przekrawamy na połówki. Wyjmujemy żółtka do miseczki. Do żółtek dodajemy posiekany drobno szczypiorek lub pietruszkę, łyżkę majonezu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na jednolitą masę. Białka jajek obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane jajka obsmażamy na głębokim rozgrzanym oleju rzepakowym. Kiedy jajka nabiorą rumiany kolor, wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć pozostawiony tłuszcz. Na gotowe opanierowane połówki jajek nakładamy przygotowaną wcześniej pastę. Dekorujemy.
Fot. Angelika Drygas