- Realizacja zakrojonego na szeroką skalę projektu przyczyni się do bezpieczeństwa żywnościowego nie tylko na Ukrainie, ale także w Europie i poza jej granicami. Według niego jest to również bardzo dobry przykład inwestycyjny dla innych przedsiębiorstw i przedsiębiorców - poinformował mer Winnicy Serhij Morgunow.
Aktywna promocja inwestycji w przemyśle przetwórstwa spożywczego oraz tworzenie produktów spożywczych o wysokiej wartości dodanej zapewni znaczący wzrost produktu regionalnego brutto. Powstaną także nowe miejsca pracy oraz zwiększą się wpływy z podatków do budżetu gromady Winnica. W efekcie spowoduje to zwiększenie konkurencyjności produktów żywnościowych ukraińskich przedsiębiorstw na rynkach zagranicznych.
Należy także zauważyć, że obecnie w Winnicy działają już cztery parki przemysłowe i ważne jest, aby nie konkurowały ze sobą, ale się uzupełniały nawzajem. Zastępca mera Andrii Ocheretny zaznaczył, że przewidywana kwota inwestycji kapitałowych w momencie zakończenia projektu wyniesie około 3 mld hrywien. Ma powstać 2 tys. nowych miejsc pracy.
Volia Agri-Food Park Winnica powstaje na obszarze 35,7 ha z uwzględnieniem zasad zrównoważonego rozwoju. Pierwszy etap budowy parku rolno-spożywczego obejmie rozbudowę sieci inżynieryjnych, dróg i zagospodarowanie terenu na terenie parku, budowę centrum biznesowego dla mieszkańców, Light Industry Box do produkcji żywności dla przedsiębiorstwa i centrum logistyczne.
Infrastruktura i możliwości usługowe Volia Agri-Food Park Vinnytsia stworzą idealne środowisko dla całego łańcucha wartości mieszkańców - od pomysłu po sprzedaż gotowego produktu, w tym:
- badania i innowacje;
- opracowywanie receptur i tworzenie nowych produktów;
- testowanie i doskonalenie produktów;
- produkcja masowa;
- logistyka magazynowa i transportowa;
- certyfikacja produkcji;
- organizacja sprzedaży i rozwój potencjału eksportowego.
Marek Sztejer za: RM Winnicy
tcz