Prezes PZPK prof. Tadeusz Michalski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na wykładzie inauguracyjnym podczas Krajowych Dni Kukurydzy zwrócił m.in. uwagę na krytyczne okresy kukurydzy pod względem zapotrzebowania na wodę. Największe ryzyko strat przypada w terminach 20. VII–14.VIII, kiedy roślina wiąże i napełnia kolby. Stwierdził też, że: „W tym sezonie, przy deficycie ziarna zbóż kukurydza ziarnowa ma uzupełnić ten niedobór jako treściwy komponent pasz”. Niestety jest problem w zrealizowaniu tego zadania, gdyż, jak dodał ekspert, „znaczna część tego areału została w tym roku zebrana łącznie z kukurydzą kiszonkową, której brakowało do przygotowania potrzebnych rezerw paszy w silosach”. Jako receptę na suszę w kukurydzy, profesor zarekomendował nawadnianie kropelkowe. Przy asymetrycznych siewach, tj. w układzie dwóch węższych międzyrzędzi rozprowadza się węże kropelkowe, które pozwalają oszczędnie, a jednocześnie efektywnie zarządzać ograniczonymi zasobami wody.
Dorodne rośliny i kolby na Słupeckich polach z jednaj strony nasuwały zwiedzającym pytanie, gdzie ta susza, a drugiej – umożliwiły hodowcom efektownie zaprezentować swoje nowe odmiany. W firmie Pioneer są to np. mieszaniec P8307. Nadaje się do uprawy na ziarno (FAO 230) i kiszonkę (FAO 240). Zdaniem firmowych doradców dobrze toleruje letnie niedobory wody, osiąga też wysoką zawartość skrobi w ziarnie. Firma oferuje także odmiany typu AQUAmax, o podwyższonej tolerancji na niedobory wody. W tej grupie nową, uniwersalną odmianą jest m.in. P9127 (FAO – K 280, Z – 260). Mieszaniec o typie ziarna dent, dostarcza też dużo skrobi w kiszonce. Nowością firmy KWS na sezon 2018 były odmiany Kaprilas czy KWS Vitellio. Pierwsza przeznaczona jest do uprawy na ziarno (FAO 220) i kiszonkę (FAO 230). Ma grube ziarno, cienką osadkę kłosową i luźne koszulki przed zbiorem, co pozwala na lepsze dosychanie ziarna. W opcji kiszonkowej, zdaniem przedstawicieli firmy, wykazuje dużą tolerancję na chłody, dzięki czemu nadaje się do uprawy w zimniejszych regionach. Drugi mieszaniec, o FAO 230 także polecany jest w uprawie na ziarno i kiszonkę, ma również cienkie osadki. W wersji kiszonkowej uzyskuje dużą wydajność skrobi by-pass i strawność całych roślin. Z hodowli Syngenta nowością z 2017 r. jest z kolei mieszaniec na ziarno i CCM SY Telias. Ma FAO na poziomie 240–250, ziarno typu s-d, o bardzo wysokim potencjale plonowania i dobrze reagujący na obniżoną normę siewu.
W minionym sezonie nowością odmianową firmy Euralis są, m.in. mieszance ES Hemingway czy ES Perspective. Obie to kukurydze ziarnowe, FAO 240, o podwyższonej zdolności szybszego dosychania ziarna podczas dojrzewania i plonowaniu znacznie powyżej wzorca. W ofercie marki Dekalb (Monsanto) nowszymi odmianami są DKC 3361, ziarnowa, typu dent, o FAO 240–250 i DKC 3579, także ziarnowa, typu dent, o FAO 250. W firmie Maisadour (Mas Seed) w grupie bardzo wczesnych mieszańców ziarnowych nowościami są odmiany MAS 09.P czy MAS 10.A. Pierwsza ma FAO 180, ziarno typu f/d, druga z FAO 210 i ziarnie typu flint. Hodowla Caussade oferuje z kolei jako nowości mieszańce Evgeni CS czy Tonifi CS. Evgeni to odmiana ziarnowa, o ziarnie typu flint, FAO 230, na etapie dojrzewania wykształca luźne koszulki kolb. Tonfi także przeznaczona jest do uprawy na ziarno, ma FAO 240, ziarno typu flini, z dużym udziałem skrobi szklistej.
Nową ofertą firmy Farmsaat był na pokazie mieszaniec Farmoritz. Nadaje się do uprawy na ziarno i kiszonkę, polecany zwłaszcza dla regionu Wielkopolski. RGT Exxposant to z kolei zaprezentowana nowość hodowli RAGT. Odmiana ziarnowa, o FAO 240–260, ziarnie typu dent, dobrym wigorze początkowym i szybkim tempie oddawania wody z ziarna. Wcześnie dojrzewa w swojej grupie FAO. Hodowca Oseva przedstawiła w Słupi m.in. nowego, uniwersalnego mieszańca Elamia, o ziarnie typu f/SD, roślinach typu stay-green, dużym wigorze początkowym i odporności na niedobory wody. Z kolei hodowca AgroMais pokazał na poletkach m.in. nową odmianę Amanova. Przeznaczona do uprawy na ziarno (FAO 230) i kiszonkę (FAO 210). Charakteryzuje się, wg przedstawiciela firmy, silnym wigorem początkowym, wysokim plonem skrobi, a ziarno podczas zbioru ma niską zawartość wody. z hodowli węgierskiej Hungaro-Seed (przedstawiciel Agro Seed) pochodzą natomiast, m.in. bardzo wczesne odmiany ziarnowe TK 175 o FAO 165, Dorka MGT o FAO 170 czy GS 180 o FAO 180. Ostatnia, w opinii dystrybutora, wykazuje wysoką tolerancję na suszę, wysokie temperatury, chłody i przymrozki wiosenne. Może być wysiewana w temperaturze gleby 5–6°C. Uzyskuje plon ziarna do 11 t/ha.
Na Dniach kukurydzy PZPK rozszerzeniem oferty pokazowej były poletka z odmianami kukurydzy pękającej, cukrowej oraz sorga. Ostatni gatunek to, obok gryki, słonecznika czy soi – roślin o podwyższonej odporności na susze – alternatywa dla płodozmianów przy zmieniających się warunkach uprawy. W tej grupie firma AgriSem GmbH przedstawiła na pokazie odmiany sorga: GK Emese, Farmsugro 180, Sweet Susana i Sweet Caroline. To nowe typy hodowlane, o obniżonej produktywności zielonej masy, lecz z dojrzewającym ziarnem w naszych szerokościach geograficznych. Podwyższona wartość energetyczna tego zboża to wysoka i poszukiwana obecnie zaleta agrotechniczna niektórych roślin uprawnych. Pozyskiwanie słomy na cele energetyczne, także z sorga, zaoferowała na spotkaniu również firma TergoPower, która prowadzi w tym celu własne doświadczenia. Obecnie są one na etapie badań wstępnych i porównawczych w odniesieniu do wartości energetycznej pozyskanej biomasy z innymi gatunkami roślin uprawnych.
[bie]
StoryEditor
Dorodna kukurydza, jak przystało na jej święto
Tegoroczny sezon, trudny dla upraw polowych ze względu na suszę, nie sprzyjał organizowaniu tematycznych imprez plenerowych. Niektóre rejony kraju były jednak łaskawiej potraktowane przez aurę, zwłaszcza opady deszczu, co pozwoliło wybranym roślinom prezentować się w pełnej krasie. Tak było na Dniu Kukurydzy zorganizowanym przez Polski Związek Producentów Kukurydzy 14. września w Słupi Wielkiej k. Środy Wielkopolskiej.