
W przypadku kukurydzy będzie to aż 26 odmian kukurydzy (z czego 6 nowych odmian) – w tym jedna z certyfikatem ekologicznym. W tym segmencie w kierunku użytkowania na kiszonkę pojawiły się mieszańce z programu kiszonka doskonała (Supreme Silage). Na ziarno nowością jest odmiana Codigip (FAO 260) o ziarnie flint/dent odznaczająca się m.in. dobrym wigorem początkowym oraz tolerancją na chłody i suszę. Rekomendowana jest także na słabsze stanowiska (lekkie gleby). Wśród mieszańców o uniwersalnym typie użytkowym w portfolio na krajowym rynku pojawiły się m.in. Elzea (FAO 230/240), Quentin (FAO 240), Fatale (FAO 240) oraz Belido (FAO 280). Natomiast nową odmianą przeznaczoną na kiszonkę bądź biogaz jest Monsera (FAO 290) pochodząca z programu Supreme Silage.
– Planujemy intensywnie rozwijać także ofertę odmian rzepaku. W badaniach COBORU mamy 6 odmian – 4 populacyjne i 2 mieszańcowe – mówił Krzysztof Piłat z firmy IGP Polska.
Wśród zbóż jarych nowością w ofercie firmy są m.in. 2 odmiany owsa – Tim oraz Simon. Pierwsza z nich jest wczesna i charakteryzuje się odpornością na wyleganie. Cechuje ją także bardzo niski udział łuski. Ziarno przydatne jest na cele spożywcze – do produkcji płatków. Z kolei odmiana Simon również odznacza się niskim udziałem łuski i dużą masą hektolitra. W segmencie roślin bobowatych firma IGP Polska oferować będzie także od nowego sezonu 3 odmiany soi – Pollux, Meridian PZO oraz Melanie oraz jedną odmianę łubinu wąskolistnego – Lila Baer. W zbożach ozimych nowością będą 2 odmiany pszenicy – Moschus i Apostel oraz jedna odmiana jęczmienia – Azrah.