Kiedy zbieramy kukurydzę na kiszonkę?
Sposobem na określenie optymalnego terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę jest obserwacja linii mlecznej ziarniaka.
Kiedy linia mleczna ziarniaka znajduję się mniej więcej w odległości około 1/3 od podstawy ziarniaka to zawartość suchej masy powinna kształtować się na poziomie 35%.
Zobacz także: W centralnej Polsce kukurydza ma 29% suchej masy
Jeżeli przebieg pogody jest normalny, pod koniec okresu wegetacji kukurydzy zawartość suchej masy zwiększa się o 0,5% dziennie, a przy pogodzie bardzo ciepłej wzrost suchej masy może zwiększać się nawet o 0,75%.
Termin zbioru kukurydzy na kiszonkę
Optymalny termin zbioru kukurydzy na kiszonkę to faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna. Zawartość suchej masy wynosi wtedy od 30% do 35%. W tej fazie w ziarniaku jest dużo skrobi oraz można go łatwo rozdrobić walcami sieczkarni.
Zbyt późny zbiór kukurydzy na kiszonkę
Jeżeli zbyt późno zbierzemy kukurydzę przeznaczoną na kiszonkę, kiedy to zawartość suchej masy jest powyżej 37%, oznacza to uzyskanie surowca, który jest suchy, twardy i trudny do rozdrobnienia.
Tak słabo rozdrobnioną zielonkę trudno dokładnie ubić w silosie czy na pryzmie. A tym samym trudno jest stworzyć warunki beztlenowe, które są niezbędne do rozwoju bakterii kwasu mlekowego.
Powietrze, które pozostało, sprzyja rozwojowi grzybów oraz pleśni, które w sprzyjających dla nich warunkach, kiedy mają wystarczającą ilość składników pokarmowych, produkują toksyny mające negatywny wpływ na rozród i zdrowie krów.
Parametry kiszonki z kukurydzy
Prawidłowo wyprodukowana kiszonka z kukurydzy powinna spełniać następujące parametry:
- sucha masa: 30-35%,
- skrobia: minimum 30% w suchej masie,
- włókno surowe: maksimum 20% w suchej masie,
- ADF: maximum 25% w suchej masie,
- NDF: maksimum 45% w suchej masie,
- zawartość energii: minimum 6,5 MJ NEL lub 0,9 JPM w 1 kg suchej masy.
Na podst. arch. art. dr Marii Walerowskiej
Fot: Sierszeńska