W 2014 r. powierzchnia jej upraw w Polsce wyniosła ok. 1,1 mln ha. Jednak kukurydza wciąż za rzadko gości na naszych stołach. Aby temu przeciwdziałać Polski Związek Producentów Kukurydzy przeprowadził kampanię „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia”, finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
– Wśród wszystkich roślin produkcji polowej, w uprawie kukurydzy dokonał się w największy postęp. Dotyczy to zarówno całego świata, jak naszego kraju. Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana na terenie całej Polski, nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż. Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało 10-20% potrzeb, dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1-1,5 mln ton” – powiedział profesor Tadeusz Michalski, prezes PZPK podczas konferencji prasowej „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” zorganizowanej 26 listopada w Warszawie, a sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
mwal