Zbiory kukurydzy na kiszonkę są już w toku, a niebawem rozpoczną się także żniwa kukurydzy na ziarno. Opłacalność tej rośliny maleje, choć rolnicy wciąż ją sieją, licząc na dobre plony, mimo wyzwań związanych z pogodą.
Zobacz też: Kukurydza jeszcze rośnie. Czy ma szansę podrożeć?
Susza przyspiesza żniwa kukurydzy
Wegetacja kukurydzy w tym roku znacząco przyspieszyła, co było wynikiem nietypowej wiosny i letnich susz. Kukurydza dojrzała szybciej, ale jej liście i łodygi już teraz wyglądają jak po pierwszych przymrozkach, co wzbudza obawy o jakość plonów. Dr Grzegorz Wilczok zauważa, że ostatnie tygodnie były wyjątkowo suche, co może prowadzić do niższych plonów, choć w niektórych regionach sytuacja wygląda lepiej.
- Susza znacznie przyspieszyła dojrzewanie kukurydzy, ale ziarno wciąż dochodzi. Mimo to, w wielu miejscach plony będą mniejsze – wyjaśnia Wilczok.
Tolerancja na susze kluczowa: 42 odmiany kukurydzy na Regionalnym Dniu Kukurydzy
Na tle zmieniającego się klimatu rolnicy i naukowcy starają się wypracować nowe rozwiązania. Podczas Regionalnego Dnia Kukurydzy w miejscowości Bąków prezentowano 42 odmiany kukurydzy, w tym przyszłe propozycje do rejestracji w krajowym rejestrze odmian COBORU. Paweł Żmijewski z Hodowli Roślin Smolice zwraca uwagę, że prace badawcze nad nowymi odmianami koncentrują się przede wszystkim na tolerancji na susze i wysokie temperatury.
- Staramy się selekcjonować mieszańce, które najlepiej radzą sobie w trudnych warunkach, aby zapewnić rolnikom lepsze plony – wyjaśnia Żmijewski, podkreślając znaczenie jakości kiszonki i plenności odmian.
Kukurydza na pograniczu opłacalności
Opłacalność uprawy kukurydzy to temat, który niepokoi rolników. Ceny skupu spadły do poziomu, który ledwie pokrywa koszty produkcji. Józef Walas z Włoch podkreśla, że cena kukurydzy wynosi obecnie około 450 zł za tonę, co jest wartością bliską granicy opłacalności. Rolnicy obawiają się, że przy niższej wydajności spowodowanej suszą, tegoroczny sezon może przynieść straty.
- Cena jest bardzo niska i w połączeniu z niepewną wydajnością trudno mówić o zadowalającym sezonie – mówi rolnik z Włoch, zaznaczając, że zbiory powinny rozpocząć się lada dzień.
Bioagra i kukurydza: Jak rolnictwo wspiera ekologiczne paliwa i przemysł?
Na polach demonstracyjnych w Pągowie rolnicy testują różne odmiany kukurydzy, by dobrać te najlepiej przystosowane do lokalnych warunków. Dariusz Klusko z firmy Agroteam zwraca uwagę, że kukurydza staje się surowcem nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale i energetycznego. Lokalna firma z Opolszczyzny Bioagra przerabia duże ilości ziarna na spirytus dodawany do paliw, co wspiera ekologiczne rozwiązania w motoryzacji.
- Kukurydza napędza przemysł spirytusowy, co jest świetnym przykładem, jak rolnictwo i ekologia mogą współpracować – stwierdza Klusko.
Obejrzyj nasz reportaż w całości, z którego się dowiesz:
- Jakie są nastroje rolników przed żniwami kukurydzy?
- Co przyspieszyło wegetację kukurydzy w tym roku?
- Jak kukurydza wspiera cele Zielonego Ładu?