Powierzchnia uprawy kukurydzy w Polsce
Uprawa kukurydzy, rośliny ciepłego klimatu zaczęła rozwijać się w latach 60-tych XX wieku, choć już Władysław Reymont pisał w „Chłopach”, że będą siać „koński ząb”, a akcja powieści toczy się pod koniec XIX wieku (najprawdopodobniej, bo badacze literatury nie są zgodni). Jednak początek obecnego boomu kukurydzianego wiąże się z pojawianiem się coraz lepiej dobranych do naszego klimatu odmian wraz z początkiem obecnego stulecia.
Zatem mamy w Polsce prawie 2 mln ha kukurydzy. Jak na kraj północnej Europy, to olbrzymia powierzchnia. Poza wyżej wskazanym czynnikiem, jakim było pojawienie się odmian dostosowanych do naszego klimatu, za tak wielką powierzchnię odpowiadają… wymarznięcia ozimin w 2012 r. Wtedy wielu rolników, którzy musieli przesiać uprawy po raz pierwszy spróbowało zasiać kukurydzę. Zbiegło się to ze stosunkowo dobrym sezonem oraz niezłymi wówczas cenami skupu. Rozwinął się także rynek mokrego ziarna i z czasem technologia jego przechowywania w rękawach.
Nowoczesne odmiany kukurydzy
Wspomniane wyżej dostosowane odmiany są dziełem hodowców. Wśród nich w Polsce prym wie...