
Mechaniczne zwalczanie omacnicy prosowianki
Przed nami czas na ograniczenie występowania gąsienic szkodnika zimujących w dolnych częściach łodyg. W trakcie wegetacji można go zwalczać chemicznie i biologicznie.
Po zbiorze kukurydzy do zwalczania omacnicy pozostaje nam metoda mechaniczna.
Do tego zadania nadają się mulczery nożowe i bijakowe oraz duże wały nożowe i pryzmatyczne, stosowane także przy zagospodarowywaniu międzyplonów. Zmiażdżone lub mocno rozdrobnione przyziemne fragmenty łodyg to jednocześnie wyeliminowanie potencjalnych larw tam ukrytych.
Zobacz także: Próby glebowe na azot lepiej dopiero wczesną wiosną
Zmacerowane reszki organiczne będą się także szybciej rozkładały, dostarczając uprawom następczym dodatkowe składniki pokarmowe lub dadzą się łatwiej wymieszać z glebą w uprawkach jesiennych, co zwiększy ilość magazynowanej wody glebowej.
Nie dysponując tym sprzętem można w tym celu użyć również ciężkiej brony talerzowej, której dwukrotny przejazd "na krzyż" znacząco zredukuje liczbę zimujących gąsienic, a jednocześnie wymiesza resztki pożniwne z glebą. Talerzówka nie jest jednak tak efektywna w zwalczaniu omacnicy.
Fot: Biernacki