Kukurydza w ostatnich latach zdominowała nasze pola, zajmując ok. 2 mln ha. Praktyka i błędy na polach dowodzą, że ciągle nie dopracowaliśmy jej agrotechniki i moglibyśmy uzyskiwać wyższe i stabilne plony. Pierwszym krokiem powinien być wybór odmiany, idealnie dopasowanej do stanowiska i warunków gospodarstwa. Oferta rynkowa jest bogata, dlatego poprosiliśmy firmy hodowlano-nasienne o wskazanie i scharakteryzowanie 2 odmian ziarnowych i 2 odmian kiszonkowych, które rekomendują na najbliższy sezon. Informacje w tym zestawieniu pochodzą od firm, a zestawienie ułożone jest alfabetycznie – wg nazw firm. Zastosowano w nim skróty: Z – odmiana ziarnowa, K – odmiana kiszonkowa, U – odmiana uniwersalna.
Bayer (DEKALB)
- DKC3595 (Z) – (FAO 240–250) odmiana cechująca się wysokimi i wiernymi plonami na różnych typach gleb oraz stosunkowo niską wilgotnością ziarna w czasie zbioru (silny efekt dry down). Dobry wigor wiosenny, wysoka tolerancja na wyleganie oraz bardzo dobra zdrowotność roślin – to jej dodatkowe atuty. Odmiana z programu Field Shield skupiającego odmiany o podwyższonej tolerancji na wysokie temperatury i okresowe niedobory wody w glebie, zapewniają...