StoryEditor

Nasiona kukurydzy spod znaku Soufflet Seeds

Grupa Soufflet to największy prywatny nabywca zbóż w Europie. W Polsce kojarzony jest z jęczmieniem browarnym, kontraktowanym na potrzeby słodowni w Poznaniu, niebawem także z materiałem siewnym roślin uprawnych.
13.12.2017., 11:12h
W 2016 r. firma zadebiutowała w Polsce z własną marką nasion Soufflet Seeds. Aby producentom można było zaoferować odmiany o najlepszych parametrach, jednostka prowadzi doświadczenia w 62. lokalizacjach w Europie i 10. w Polsce. W ofercie ma obecnie 5 odmian kukurydzy oraz jedną odmianę rzepaku.

Sezon zimowy to dla większości rolników czas zakupu materiału siewnego, m.in. nasion kukurydzy. W tym gatunku firma poleca linię odmian wyselekcjonowana dla naszego regionu. Są to:
  • Instilla – FAO 230; odmiana ziarnowa, polecana również na stanowiska wolniej ogrzewające się,
  • Avicii – FAO 250/260; odmiana o dużym udziale w skrobi w ziarnie, dużej suchej masie, o strawności włókna DINAG 54 oraz bardzo dobrym tzw. stey-green. Cechy te pozwalają uzyskać kiszonkę o wysokiej jakości,
  • Papouazi – FAO 260; niewymagająca hybryda na wszystkie warunki uprawy, do użytkowania na ziarno, kiszonkę oraz na biogaz,
  • Databaz – FAO 260; odmiana o ziarnie typu dent, wyróżnia się ponadprzeciętnym plonowaniem oraz oddawaniem wody po osiągnięciu dojrzałości fizjologicznej. Dobrze adaptuje się do różnych warunków w każdym rejonie uprawy,
  • Itea – FAO 270; ziarno typu dent, dedykowana do uprawy na południu kraju. Idealnie nadaje się do intensywnej uprawy na średnie i dobre stanowiska.
Źródło: www.soflett.pl/pl
(bie)
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 03:01