Niebieska kukurydza, zwana także Hopi, to odmiana kukurydzy krzemiennej uprawianej w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Jest przeznaczona na cele konsumpcyjne dla człowieka i wykorzystywana w tradycyjnym południowo- oraz środkowo-meksykańskim jedzeniu znanym jako tlacoyo. Wykorzystuje się ją także do wytwarzania pieczywa. Mąka z niebieskiej kukurydzy ma słodki smak i jest podstawą kuchni meksykańskiej, której ważnym elementem jest tortilla. Ziarno tej kukurydzy nadaje się także doskonale do sporządzania popcornu i sałatek.
Meksykańscy naukowcy prowadzą badania które dowodzą, że niebieska kukurydza zawdzięcza swoją barwę antocyjaninom. Niebieskie ziarno wpływa także pozytywnie na metabolizm organizmu i procesy trawienne.
Agrotechnika
Nasiona niebieskiej kukurydzy można wysiewać wiosną po ostatnich przymrozkach na głębokość ok. 2,5 cm w odstępach co 15 cm w rzędzie przy zachowaniu odległości 75 cm między rzędami. Kiełkowanie następuję po ok. 2-3 tygodniach od wysiewu. Dojrzałe rośliny osiągają do 2 metrów wysokości i mają od 2 do 4 kolb. Dla tej odmiany kukurydzy najlepsze są stanowiska dobrze nasłonecznione. Zbiór może nastąpić po 4-5 miesiącach od daty wysiewu.
Jesteśmy ciekawi, czy także ktoś z Was pokusił się, by zasiać u siebie eksperymentalnie niebieską kukurydzę? Piszcie do nas!
oprac. bcz
Źródła: Wikipedia, Nasiona Tropikalne, Kopalnia Wiedzy
Fot. Krasnodębska