Leptodelphax maculigera, czyli skoczek afrykański. Żeruje nie tylko na kukurydzy, ale też na innych zbożach. Stany, w których go zaobserwowano, są największymi producentami zbóż w kraju.
Szkodliwość skoczka może spowodować obniżenie plonów zbóż nawet o 90%. Przenosi on szkodliwe dla roślin fitoplazmy (bakterie) oraz wirusy wywołujące pasiastość na zbożach.
Wywoływane przez patogeny choroby określane są jako kompleks karłowatości kukurydzy. Oprócz nowego gatunku za zbożach od dłuższego czasu występuje już skoczek kukurydziany i skoczek polny. Wszystkie gatunki są do siebie bardzo podobne i trudno je odróżnić. Dlatego też służby fitosanitarne zalecają takie same działania w stosunku do ochrony przed skoczkiem afrykańskim, jak przy tym kukurydzianym. Warto dodać, że skoczek afrykański występuje także na południu Europy.
Jacek Daleszyński
Wywoływane przez patogeny choroby określane są jako kompleks karłowatości kukurydzy. Oprócz nowego gatunku za zbożach od dłuższego czasu występuje już skoczek kukurydziany i skoczek polny. Wszystkie gatunki są do siebie bardzo podobne i trudno je odróżnić. Dlatego też służby fitosanitarne zalecają takie same działania w stosunku do ochrony przed skoczkiem afrykańskim, jak przy tym kukurydzianym. Warto dodać, że skoczek afrykański występuje także na południu Europy.
Jacek Daleszyński