Konferencja pt. Produkcja ziarna kukurydzy na potrzeby żywienia zwierząt została zorganizowana przez Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu. Wydarzenie stanowiło doskonałą okazję do uzupełnienia wiedzy rolników, a w spotkaniu wzięło udział wielu przedstawicieli z branży agro, wykładowcy, media oraz licznie zgromadzeni rolnicy i Pracownicy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Frekwencja rolników biorących udział w spotkaniu była wysoka, mimo, że rozpoczął się już sezon prac polowych, a sytuacja w polskim rolnictwie nie jest dla nikogo łatwa.
– Praca na rzecz rolnictwa jest Polską Racją stanu, dziękuję wszystkim rolnikom za trud jaki wkładają w rozwój obszarów wiejskich –podsumował Lech Antoni Kołakowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W programie konferencji poruszono wiele kwestii, m.in.: obniżenie kosztów w uprawie i ochronie kukurydzy oraz jej nawożenie czy technologie zapewniające wysokie plonowanie złotego ziarna. Uprawa kukurydzy jest procesem specyficznym technologicznie, na której przebieg wpływa wiele czynników, np.
- dobór odmian,
- stanowisko w zmianowaniu,
- gęstość siewu,
- metody zbioru,
- dojrzałość zbieranych roślin oraz ich późniejsza konserwacja.
W jaki sposób obniżyć koszty uprawy kukurydzy?
Jeden z prelegentów, prof. dr hab. Tadeusz Michalski, mówił o tym, że aby uzyskać pełną efektywność uprawy kukurydzy należy zadbać o właściwe stanowisko i dobór odmiany, zbilansowanie i precyzję w nawożeniu oraz dokładność i terminowość zabiegów. Powinno to iść w parze z obniżeniem kosztów. Nie jest takie łatwe, jeśli chcemy, aby nie odbiło się to na spadku wydajności oraz jakości plonów. Dlatego dużą rolę ogrywają tu:
- znajomość agrotechniki i ekonomii,
- wybór poziomu intensywności,
- dostosowanie nakładów do warunków siedliskowych,
- zwiększenie tempa i precyzji stosowania poszczególnych zabiegów.
O czym należy pamiętać, by prawidłowo ochronić kukurydzę przed czyhającymi na nią zagrożeniami?
W uprawie kukurydzy staranne przestrzeganie zaleceń związanych z ochroną, aby osiągnąć dobre plony jest szczególnie ważne. Dotyczy to zwłaszcza pierwszych faz wzrostu kukurydzy, w czasie których rośliny są bardzo narażone na konkurencję ze strony chwastów. Zaniedbania w ich zwalczaniu prowadzą do znacznego spadku plonu.
Jakie są zalety stosowania ziarna kukurydzy w żywieniu bydła?
Ziarno kukurydzy charakteryzuje się największą wartością energetyczną w porównaniu do pozostałych powszechnie wykorzystywanych w żywieniu bydła zbóż, trudno wyobrazić sobie dawkę pokarmową bez udziału ziarna tego zboża w dawce dla wysokowydajnych krów mlecznych. Na co zwracał uwagę w swoim wystąpieniu dr. inż. Robert Mikuła.
Najważniejsze korzyści ze stosowania suszonego ziarna kukurydzy w żywieniu krów mlecznych w porównaniu z ziarnem innych zbóż to:
- największa zawartość skrobi i koncentracja energii,
- najmniejszy stopień rozkładu skrobi w żwaczu, najwięcej skrobi „by-pass”,
- zmniejszenie ryzyka kwasicy żwacza,
- największa zawartość białka trawionego w jelicie pochodzącego z paszy.
Dlatego też, świadoma produkcja „pasz kukurydzianych” oraz ich precyzyjne stosowanie w żywieniu krów mlecznych jest nie tylko podstawowym, ale również niezbędnym aspektem umożliwiającym uzyskanie wysokiej wydajności mlecznej bez pogorszenia statusu zdrowotnego i płodności wysokowydajnych krów mlecznych XXI wieku.
Jaka jest rola oceny wartości pokarmowej kiszonki oraz jakości zakiszania na podstawie analizy NIRS z elementami oceny organoleptycznej?
Anna Jatkowska, doradca żywieniowy z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka, poruszyła temat oceny wartości pokarmowej kiszonki oraz jakości zakiszania na podstawie analizy NIRS z elementami oceny organoleptycznej.
Kiszonka z kukurydzy od wielu lat jest kluczowym komponentem dawek pokarmowych w stadach krów mlecznych. Podstawową analizę paszy można wykonać już w gospodarstwie, kierując się oceną organoleptyczną wg. tzw. klucza królewieckiego, obejmującego zapach, smak, barwę oraz strukturę.
Rolnicy, którzy przywieźli próby kiszonki z kukurydzy mogli skorzystać z przeprowadzenia analizy paszy w przenośnym laboratorium NIRS.
Zadbaj o precyzyjny siew kukurydzy
Uprawa kukurydzy zyskuje na popularności wśród rolników, tym samym zwiększa się areał jej uprawy w Polsce. Przekłada się to szczególnie na wzrost zainteresowania siewnikami. Jednak ich wybór jest uzależniony od celów uprawowych. W związku z tym producenci, tacy jak Horsch, poszukują rozwiązań dla wydajnego siewu kukurydzy na dużej powierzchni oraz rolników, który sieją różne kultury w zróżnicowanych warunkach glebowych.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
na podstawie mat. prasowych Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
Zdj. Edyta Porowska, Katarzyna Olszewska