
Jednak w tym roku z powodu bardzo ciepłej pogody w okresie pylenia kukurydzy, tj. temperatury od 26*C do 32–34*C, i towarzyszącym temu przelotnym opadom, doszło do porażenia przez tę chorobę. Wprawdzie nie występuje ona w dużym nasileniu i nie we wszystkich regionach kraju, i zazwyczaj pojawia się lokalnie w regionach, w których wystąpiły opisane wyżej warunki pogodowe.
W efekcie porażenia przez głownię na różnych częściach rośliny tworzą się guzowate narośla różnego kształtu i wielkości. Jak do tej pory nie zarejestrowano środków ochrony roślin, do ochrony kukurydzy przed głownią guzowatą podczas wegetacji. Zalecane zaprawy zabezpieczają rośliny przed infekcją tylko w początkowym okresie wegetacji, tzn. w fazie siewek (ok. 6 tygodni). Aby minimalizować ryzyko porażenia w przyszłym sezonie warto m.in. wybierać odmiany mniej podatne, zaprawiać materiał siewny, unikać uprawy w monokulturze, nisko kosić i dobrze rozdrobnić resztki pożniwne, wykonać głęboką orkę.
mw