![Rolnicy w USA stawiają na soję – coraz mniej pszenicy i kukurydzy](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/12/o_544263_1280.webp)
Wychodząc naprzeciw producentom mleka firma Maisadour zorganizowała w sierpniu cykl spotkań, podczas których z pomocą mobilnego laboratorium Bus Nutriplus rolnicy mogli przywieźć rośliny kukurydzy ze swoich plantacji i zbadać w nich zawartość suchej masy. Na tej podstawie wyznaczano optymalny – przybliżony termin zbioru kukurydzy na kiszonkę. Aby uzyskać taką informację, zainteresowani producenci musieli przywieźć z 5 całych roślin kukurydzy będących próbą reprezentatywną dla danej plantacji.
Jedno z takich spotkań odbyło się w Dziekanowicach pod Gnieznem (woj. wielkopolskie). Pod koniec sierpnia większość analizowanych roślin kukurydzy cechowała się zawartością suchej masy na poziomie 20–23%, co oznacza że do zbioru na kiszonkę należałoby poczekać około 2 tygodnie, czyli do połowy września. Wszystko jednak zależy od przebiegu pogody.
mw