Krowy przebywają w nowej oborze dopiero od miesiąca, a już widać efekty – mówi Kazimierz Więcko, właściciel dość nietypowej obory w Bożej Wólce.
W budynku na 180 krów mlecznych powstały dwa boczne stoły paszowe. Inwestycja pochłonęła ponad 3 mln zł, ale hodowcy zależało na wygodzie pracy, dobrostanie oraz
higienie stołu paszowego i przede wszystkim precyzji żywienia dwóch grup laktacyjnych inaczej skomponowaną dawką paszową. Mimo wielu problemów, z którymi musiał się zmierzyć właściciel obory teraz cieszy się z wygody obsługi zwierząt, szybkiego doju i precyzyjnego żywienia. Krowy miały dotychczas wysoki poziom komórek somatycznych, problemy z nogami i wymieniem. Minął zaledwie miesiąc, a Kazimierz Więcko zauważył, że wzrosła wydajność i poprawiła się zdrowotność. Budynek jest przestronny, jasny i przewiewny.
Jeżeli jesteś ciekawy szczegółów budowlano-konstrukcyjnych i opinii właściciela obory, jak sprawdzają się się takie rozwiązania przeczytaj najnowszy kwietniowy numer Top Agrar
Polska, dział Top Bydło. Na stronach 12-15 zobaczysz jak wygląda obora, w której hala udojowa znajduje się w szczytowej, centralnej części obory! Sprawdź koniecznie!
dkol